У доповіді міністра фінансів, голови Комітету з питань бюджету, було багато фактів, які не розкривають загальних невтішних тенденцій. Немає сенсу зупинятися на фіктивних макроекономічних показниках, які були в основі планування державного кошторису на 2012 рік. Також немає сенсу зупинятися на тій фікції, яку зараз готують, складаючи постанови про основні напрями державної бюджетної політики на 2014 рік. Про це 18 червня 2013 року заявив народний депутат України, голова підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрій Михальчишин (на знімку) під час обговорення звіту про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік».

Свободівець назвав кілька ключових фактів, які не були озвучені у звітних доповідях представників влади. «Держбюджет за минулий рік недоотримав 33,5 млрд. грн., тому що не було виконано базових показників джерел надходження державного бюджету. Зокрема, податок на додану вартість виконано на 84%, податок на акциз підакцизних товарів, що виробляються в Україні, — на 88%, податок на прибуток підприємств — на 95% і, врешті-решт, рентна плата за нафту, що виробляється в Україні перш за все представниками олігархічних угрупувань — це 60% із запланованих показників. Це означає, що дохідна частина державного бюджету, яка створена фантазією українських урядовців і проголосована в парламенті за умов світової економічної кризи, на яку прийнято списувати всі прорахунки й огріхи адміністративно-управлінських рішень уряду,  не має нічого спільного з дійсністю», — підкреслив Юрій Михальчишин.

Парламентар також зауважив, що звіт міністра не містив пояснень щодо фактичного краху системи скарбничого обслуговування місцевих бюджетів, адже минулого року в четвертому та третьому кварталі було фактично заблоковано оплату видатків органів місцевого самоврядування, крім зарплати та соціально-захищених видатків.

«Не фінансувалися заходи з ремонту доріг, видатки на розвиток. Це все відбувалося в умовах цілеспрямованого блокування з боку державної казначейської служби. Проте ніхто не пояснив, яким чином відбувалося блокування коштів спеціального фонду державного бюджету всупереч 13-й статті Бюджетного кодексу, яка передбачає конкретні джерела надходження до цих видатків. Таким чином, минулого 2012 року було заблоковано і просаботовано не тільки, наприклад, ремонт та реконструкцію доріг комунального значення, а й природоохоронні заходи, що надзвичайно болісно позначилося на територіальних громадах.

На фонд регіонального розвитку торік було спрямовано 1,6 млрд. грн., а цьогоріч ще менше — 987 мільйонів. Це пряме порушення Бюджетного кодексу України, адже така сума становить менше половини відсотка від державного бюджету. У підсумку потреби місцевого самоврядування і місцевих громад у розвитку та поліпшенні інфраструктури абсолютно нікого не цікавлять у Кабінеті Міністрів», — наголосив Юрій Михальчишин.

Підсумовуючи, свободівець зазначив, що держбюджет України на сьогодні функціонує в режимі нескінченних позик. Адже коли бракує коштів для покриття державного бюджету — уряд бере зовнішні кредити, коли бракує коштів місцевим бюджетам — бере скарбничі позики.

«Що пропонує наше доблесне Міністерство фінансів натомість? Мінфін пропонує запровадити скарбничі векселі, а також здійснення видатків без запланованих бюджетних призначень, зокрема цьогоріч на суму 50 млрд. грн. Окремо хочеться згадати і про горезвісні податкові пільги. Так, минулого року державна скарбниця недоотримала 7 млрд. грн. ПДВ. Як наслідок — певні суб’єкти господарювання отримали пільги на завезення медичного обладнання. Однак від цього не відбулося поліпшення в галузі охорони здоров’я», — підкреслив Юрій Михальчишин.

Свободівець також наголосив, що в 2012 році 92 млрд. грн. було бездарно витрачено на погашення та обслуговування державного боргу. «Уявіть собі, що цих видатків не треба було здійснювати і 92 мільярди могли б піти на фінансування сільського господарства, житлово-комунального господарства, освіти, науки та культури.

«Фракція ВО «Свобода» категорично не сприймає бездарне управління державними фінансами, а тому не голосуватиме за підтримання звіту», — резюмував Юрій Михальчишин.

Через неготовність міністра відповідати за провал у галузі економіки депутати не підтримали його звіт.