Дніпропетровські дайвери разом зі священиком Миколою Несправою розпочинають зйомки документального фільму про «чорноморського Титаника» — пароплав «Ленін». Фінансує проект Міністерство культури РФ, підтримку також нададуть Франція і США. Про це учасники проекту розповіли під час своєї прес-конференції в медіа-центрі «Дніпро Пост».
У 2015 році виповнюється 75 років від дня трагедії, у якій загинуло втричі більше людей, ніж на «Титанику». До кінця 90-х усі документи про цю подію були засекречені й про неї майже нікому невідомо.
«Ми вирішили провести власне дослідження і відхилити завісу таємниці причини загибелі людей. Сьогодні ще живі кілька учасників цієї трагедії. Хочемо знайти їх і взяти інтерв’ю, — розповів настоятель храму на честь ікони Божої Матері «Іверська» протоієрей Микола Несправа. — Ми одержали від Міністерства культури Російської Федерації грант у розмірі одного мільйона рублів на дослідницькі роботи. Наразі ведемо переговори із французькою телекомпанією, яка готова підтримати нас у цьому проекті. Також група зі США погодилася надати технічну підтримку в реалізації проекту».
Приступити до зйомок плановано вже цього року. Дніпропетровські творці фільму працюють із відомим російським режисером-документалістом Валерієм Бакіровим. Кілька варіантів сценарію до фільму написала дніпропетровчанка Тамара Нестеренко. Найближчим часом розпочнуться зйомки трейлера до фільму. А поки що тривають переговори із Чорноморським флотом Російської Федерації про надання корабля і гелію для експедиції.
Торік дніпропетровські дайвери вже зробили розвідувальну серію занурень. Сьогодні готується команда для занурень на більшу глибину з балонами і технічною апаратурою. Це під силу одиницям.
«Корабель перебуває під водою на глибині 96 метрів. Це вкрай тяжкі умови для дайверів, бо там сильна течія і дуже велика глибина, — зазначив керівник клубу підготовки підводного плавання Dіr-dіvіng Андрій Воробйов. — Зовні корабель нагадує «Титаник». Це корабель-примара із задраєними дверима й ілюмінаторами. У борту в нього велика пробоїна, походження якої ми хочемо встановити».
Цілком можливо, що крім документального з’явиться ще й багатосерійний художній фільм про цей корабель — зацікавлення у такому проекті висловлюють російські кінопродюсери.
Екскурс в історію
27 липня 1941 року пароплав «Ленін» вивозив з Одеси останніх біженців і актив банку. За офіційним даними, на борту перебувало 1500 людей, але насправді їх було близько п’яти тисяч. Була сформована колона з кораблів, що прямували у бік Севастополя. І біля Севастополя пароплав було торпедовано, за однією з версій, фашистським підводним човном. За іншою версією, він налетів на власну міну і протягом 10 хвилин затонув.
Дослівно
«Ми хочемо відзняти матеріал для фільму, не проникаючи всередину корабля. Він обкутаний великою кількістю легенд, — кажуть учасники проекту. — У дайверів, які опускалися туди з електронними апаратами, відбувалися різні збої з технікою».