Чи «вполюють» вітчизняні податківці доходи наших моряків, котрі працюють за кордоном?
Зійшов на берег — відвідай інспекцію
Після того, як влада «озвучила» намір активізувати збір податків з іноземних доходів фізичних осіб, у Херсоні та інших портових містах півдня України знявся справжній переполох. Адже в Херсоні щонайменше шість тисяч родин живе саме з того, що батьки, сини та чоловіки наймаються до складу екіпажів зарубіжних суден і переказують на батьківщину зарплату на утримання батьків-пенсіонерів, безробітної дружини та одного-двох дітей (типова сім’я моряка). Більшість «океанських гастарбайтерів» вважають, що на всіх грошей годувальника і без того недостатньо, щоб забезпечити гідний рівень життя, тож і ділитися кревними доларами та євро з державою не хочуть. Хоча фіскальна служба цього разу не обмежується деклараціями, а починає предметно працювати з потенційними платниками податків.
— Так, чіткого механізму збирання податку з іноземних доходів фізичних осіб ще не визначено. Однак це не означає, що треба сидіти склавши руки й чекати з Києва окремих роз’яснень. Раніше все було просто: існувало Чорноморське морське пароплавство, чиї судна ходили по всіх морях та океанах матінки-землі, і дані про членів команд можна було отримати централізовано. Тепер ідемо іншим шляхом: визначили адреси приватних крюінгових агентств Херсонської, Миколаївської, Одеської областей і направили туди понад п’ятдесят листів стосовно надання інформації про клієнтів, котрі за їхнім посередництвом уклали контракти із зарубіжними судновласниками. Потім уже моряки отримають запрошення відвідати податкову інспекцію і задекларувати доходи, які обкладатимуться податком за стандартними ставками у 15—17 відсотків. А за ухиляння від сплати настає відповідальність, — коментує начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління Міндоходів України в Херсонській області Валерій Шмурянов.
За даними фінансових установ регіону, щомісяця сюди надходить з-за кордону електронними та іншими видами переказів від 17 до 22 мільйонів доларів. Переважно це кошти моряків, до того ж кількість переказів зменшується, а суми зростають. 
Це пояснюється тим, що під час кризи чимало грецьких, німецьких, канадських, турецьких компаній обмежили набір кадетів для поповнення екіпажів, проте водночас почали просувати на командні посади головних механіків, старших помічників капітанів, штурманів та капітанів — вихідців із країн «третього світу», котрі погоджуються працювати за менші гроші, ніж громадяни західних держав. Утім, «помірніші суми» все одно значно перевищують оклади, пропоновані нашими судновласниками.
Хто кого перехитрує?
Моряки з Херсонської та інших південноукраїнських областей пильно відстежують спроби держави «вполювати» їхні доходи. Вони погоджуються, що рано чи пізно на них звернули б увагу — адже йдеться про десятки мільйонів гривень. До того ж вихідці з різних країн у складі екіпажу одного судна зазвичай цю тему обговорюють, і прикладів жорсткої реакції фіскальних органів на ухиляння моряків від податків не бракує. Приміром, громадяни Філіппін, котрі також охоче наймаються на іноземні судна, чітко знають: не сплатив належне до бюджету — ніхто ніякої виховної роботи з тобою не проводитиме і не панькатиметься. За три роки такого ухиляння матимеш реальний шанс сісти до в’язниці, а не те що штраф сплатити. Та в Україні за відсутності бажання примусити моряків ділитися заробленим із державою буде досить важко.
Херсонські моряки наголошують: більшу зарплату, ніж в Україні, за кордоном їм згодні платити за якісне виконання важкої, а часом смертельно ризикованої роботи. Віддавати частину тяжко зароблених грошей на податок із доходів вони були б згодні за гарантії якісного виконання державою своїх функцій — дотримання громадського порядку, якісна освіта та охорона здоров’я. Та коли в Херсоні вже грабують серед білого дня, вчителі у школах та медперсонал у лікарнях постійно збирають «добровільні пожертви», постає запитання: якщо скрізь доводиться платити із власної кишені, то навіщо тоді податки — на гарне життя для чиновників?
Херсон.
ФАКТ
Податківці зазначають, що з кожним роком дедалі більше мешканців Херсонщини сплачують податки з іноземних доходів, не чекаючи «особливого нагадування». Скажімо, торік податок з 1,5 мільйона гривень зарубіжних надходжень сплатили 56 громадян, а нинішнього року вже 69 осіб задекларували майже втричі більшу суму — 3 мільйони 356 тисяч гривень. Хоча насправді це «краплина в морі».
ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ
«Податківці, звісно, можуть отримати дані про мою особу у крюінговому агентстві, якщо воно погодиться їх надати. Але про мої фактичні заробітки там невідомо, бо це за кордоном фірми із працевлаштування беруть відсоток із зарплати. А в нас ми розраховуємося за їхні послуги авансом, до того ж готівкою, і в такий спосіб посередники самі ухиляються від податків. Ми спільники! З другого боку, через банк справді можна відстежити певну суму грошей, які я щомісяця переказую своїй дружині на утримання її та дітей. Однак це розуміють не тільки податківці, а й мої колеги. Почнуть на нас «тиснути» — ми просто відмовимося від послуг систем міжнародних переказів, а будемо возити додому готівку (хоч це й не дуже безпечно) чи купуватимемо чеки для подорожуючих з отриманням готівки на батьківщині. Банківська комісія за оформлення «тревел-чека» все одно буде в кілька разів менша, ніж ставка оподаткування доходів громадян в Україні», — розмірковує херсонець, батько двох дітей В’ячеслав М., котрий уже понад дванадцять років ходить у море старшим помічником капітана.