Стежачи не перший рік за діяльністю приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс», яке обробляє орендовані в селян паї у селах Горохівського району Волинської, Млинівського, Демидівського, Радивилівського — Рівненської та Кременецького — Тернопільської областей, а також успішно розвиває молочне тваринництво, завжди була приємно здивована, що воно не лише показує приклад ефективного господарювання, а й за цими клопотами не забуває про меценатство, благодійництво. Це при тому, що в сільському господарстві кожна зароблена гривня дається ой як нелегко.

Пропорційно до того, як економічно міцнів «Агро-Експрес-Сервіс», відчутнішим ставало і благодійництво. Нині на нього щороку виділяють кілька мільйонів. Скажімо, підприємство спонсорує сільрадам, на території яких орендує у селян паї, по 15 гривень за кожен орендований гектар. Це добра підмога територіальним громадам — сільради мають кошти на розвиток..

Ще не забулася минула зима, коли в сніжному полоні опинилося чимало сіл Рівненщини. Ну, навіщо, здавалося б, керівникові «Агро-Експрес-Сервісу» Сергію Костючку (на знімку) зайві клопоти та витрати на пальне, яке нині недешеве. Але він задіяв чимало техніки підприємства для розчищення доріг до сіл, де мешкають в основному літні люди, котрі зарадити сніговій стихії не могли. Крім того, підприємство утримує в порядку польові дороги, не шкодуючи для цього коштів.

Спілкуючись із Сергієм Степановичем, іноді розповідаю про зустрічі з людьми, які бідують, і завжди чую від нього: «Чи можу чимось їм допомогти?» У наш час до цього, на жаль, готовий не кожний. Тим часом керівник «Агро-Експрес-Сервісу», відчуваючи підтримку колективу, розширює не лише кількісно, а й географічно благодійництво. Найсвіжіші тому приклади: допомога в реконструкції дзвіниці Межирицькому монастирю, що в Острозькому районі, греко-католицькому храму в Дубно, монастирю в селі Городок Рівненського району та іншим.

Підприємство щороку виділяє кошти на поточні ремонти окремих приміщень шкіл, клубів, лікарських амбулаторій у селах, де розміщені його виробничі підрозділи; подарувало кілька автобусів навчальним закладам для перевезення дітей. До речі, що стосується благодійництва, то «Агро-Експрес-Сервіс» зробило привілейованими в ньому дітей і літніх людей. Так, щороку до новорічних свят близько чотирьох тисяч дітей отримують подарунки. А нещодавно для півтори тисячі випускників одинадцятих і дев’ятих класів подружжя меценатів Сергія та Алли Костючків організували чудові концерти за участі провідних митців України. Діти були тому дуже раді, бо нечасто в глибинці їм доводиться таке бачити.

Ось уже сьомий рік поспіль підприємство вручає ветеранам війни і праці, солдатським вдовам, інвалідам у травневі дні щедрі продуктові пакети — цього року їх отримало близько трьох з половиною тисяч осіб. Крім того, із заробленого та досягнутого «Агро-Експрес-Сервіс» виділяє солідну суму для фронтовиків, дітей війни, солдатських вдів, ветеранів праці, сімей, які потребують допомоги...

Ота повага до ветеранів, до тих, хто кував Перемогу на фронтах, у Сергія Костючка з дитинства, бо його дідусь (по батьку) Петро теж воював.

— Я часто згадую світлої пам’яті свого дідуся Петра, фронтовика, котрий мені, малому, розповідав про своїх бойових побратимів, котрі разом із ним йшли в атаку і падали, скошені кулею. Було навіть, коли в снах навіювалася війна, дідусь настирливо пробував оживити убієнних, — згадує Сергій Костючко. — Для мене, тодішнього підлітка, спочатку це видавалося дивним, але з роками дедалі більше розумію, що закарбована в дідовому серці війна не тільки йому не давала спокою, а й змушуватиме тих, хто довкола, цінувати життя. Тому-то маємо не відкладати на завтра тієї шани, яку можемо висловити і проявити сьогодні. Дуже тішуся, коли нам вдається зробити щось приємне для людей похилого віку, а особливо для ветеранів.

На жаль, ветерани відходять у вічність: у двох десятках сіл, де господарює «Агро-Експрес-Сервіс», уже немає жодного учасника бойових дій. Щоб пам’ять про фронтовиків жила серед людей, підприємство зібрало розповіді про їхнє бойове минуле і випустило альманахи.

— Але в багатьох селах є інваліди війни, — каже заступник генерального директора «Агро-Експрес-Сервісу» Василь Муха. — Є такі, що прикуті до ліжка, борються із хворобами. До них ми навідуємося.

Перелік добрих справ ПП «Агро-Експрес-Сервіс» можна було б продовжувати. На мою думку, важлива не кількість, а те, що робить їх колектив від душі.

Рівненська область.

Ветеранів із Радивилівського району вітає заступник генерального директора ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Василь Муха.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

ПРЯМА МОВА

— Це справжнє свято, яке неодмінно додасть наснаги випускникам для завтрашніх буденних турбот. І в цього свята, як і в багатьох інших, є свої натхненники — Сергій та Алла Костючки, благодійницьку місію яких важко переоцінити, і, звичайно ж, колектив «Агро-Експрес-Сервісу», — сказала директор Лопушненської школи Кременецького району Тернопільської області Любов Шаповал.

— Те, що «Агро-Експрес-Сервіс» є провідним опікуном нашої школи, — факт незаперечний, — каже директор Пляшівської школи Радивилівського району Рівненської області Петро Ремесник. — Тут і фінансова допомога, і матеріальне, транспортне сприяння, а ще й різного роду культурницькі проекти, серед яких і концерти для випускників. 

ПРЯМА МОВА

— Мене призвали на фронт у 1944 році, потрапив у саме пекло війни — під Кенігсберг, де заслужив медаль «За відвагу» та орден Слави ІІІ ступеня. Але все це в минулому. Як живеться мені, теперішньому ветеранові? Не буду нарікати: є пенсія, хліб та до хліба. Але хочеться і душевної розради. Її я знаходжу в особі Сергія Костючка, в його постійній турботі про ветеранів, — каже учасник бойових дій Василь Тихонович Мельничук із Луцька, який свого часу вчителював у Ярославицькій школі Млинівського району на Рівненщині, є пайовиком ПП «Агро-Експрес-Сервіс».