«І селу, і нам справді поталанило, — кажуть мешканці Комишуватого. — Свого часу ми зробили правильний вибір і віддали свої землі в оренду підприємству під керівництвом Петра Крамара. — Ця людина прагне поліпшити життя усієї нашої території».

У Комишуватого до життя, до землі і до тих, хто на ній працює, особливі вимоги. У минулому своєму надзвичайному розвитку село завдячувало видатному земляку Олександру Гіталову. Певний час, коли Гіталова не стало, а в державі змінилася суспільно-політична формація, місцеве господарство почало здавати свої позиції, люди захвилювалися...

Нині традиції знатного аграрія і на полях, і в селі продовжує ТОВ «АПК ім. Гіталова», яке не лише з честю носить ім’я видатного земляка, а й, за прикладом Олександра Васильовича, намагається робити значний внесок у розвиток Комишуватого. Отримавши у спадок з господарством величезну податкову заборгованість, нове керівництво доклало чимало зусиль, щоб зберегти те, що ще залишилося від попередників, та налагодити стабільну роботу сільгосппідприємства. Відчутні фінансові вливання спочатку спрямовували на покращення матеріально-технічної бази господарства, а потім — на поліпшення соціальної сфери села. Тепер левова частка у розв’язанні соціальних проблем місцевого люду лягає здебільшого на плечі місцевого сільгоспвиробника. Так було і під час реконструкції сільського стадіону, і при розв’язанні проблеми водопостачання Комишуватого, заміні системи опалення дитячого садочка і щорічній підготовці школи до початку нового навчального року...

Справжній фурор серед жителів Комишуватого спричинило відкриття в селі торговельно-розважального комплексу. Із напівзруйнованого приміщення колишнього універмагу відбудували сучасну споруду, на першому поверсі якої розташувався торговельний комплекс на дві зали. У першій реалізують продукти харчування, в другій — промислові товари. Кожен, хто переступає його поріг, почувається міським жителем. У літню спеку в магазині прохолодно — тут працюють кондиціонери. Тихо лунає приємна музика, у великому акваріумі плескається жива риба на продаж, а доброзичливі продавчині завжди радо розкажуть про наявний товар, вислухають побажання та обов’язково виконують замовлення. Особливу увагу привертають широке розмаїття товарів та доступні ціни.

Сьогодні багатьом не віриться, що кілька років тому тут навіть не сподівалися на реальне відродження соціальної сфери села.

— І все це завдяки керівнику місцевого господарства Петру Крамару, — стверджує депутат сільської ради Антоніна Скомороха. 

На другому поверсі торговельного комплексу розташували велику прекрасну залу для проведення урочистостей. Тут відзначають і родинні свята, і загальнодержавні, і сільськогосподарські. На досягнутому зупинятися не збираються. Враховуючи, що площа торговельного комплексу дозволяє розширити надання послуг для населення, в перспективі планують відкрити відділення аптеки та салон краси.

Новим життям зажило й колишнє кафе «Степ».  За ініціативи керівництва місцевого господарства провели реконструкцію та реставрацію приміщення — і тепер тут гарне місце відпочинку для молоді. Безалкогольні напої та сік — основний асортимент кафе. Та головне, що приваблює сюди молодь, — зала відпочинку зі зручними меблями, більярдом та телевізором.

... Колись Петро Крамар був міським жителем, проживав в обласному центрі. Нині його доля дедалі тісніше зростається з гіталовським краєм. У Комишуватому — його домівка, земля, на якій треба працювати, люди, про яких треба дбати. Більшу частину свого життя, якщо не все, керівник господарства ТОВ «АПК ім. Гіталова» Петро Крамар проводить серед комишуватців, живе їхніми проблемами, радіє спільним здобуткам, і те, яким буде село, в якому житиме його родина, господарникові не байдуже...

Новоукраїнський район Кіровоградської області.

 

У сільському магазині можна і придбати товари за низькими цінами, і просто відпочити.

Фото Петра МЕЛЬНИКА.

ДОСЛІВНО

Сільський голова Комишуватого Микола Дащук:

 

«Гіталовська земля неодноразово зустрічала шанованих гостей, серед них — і районні та обласні посадовці, і колеги з різних місць України, й делегації з інших країн. Усі вони поїхали з твердим переконанням, що діяльність такого соціально відповідального бізнесу, яскравим прикладом якого є сьогодні ТОВ «АПК ім. Гіталова», спрямована на відродження українського села».