Президент України Віктор Янукович готовий виступити у Верховній Раді, якщо там буде дотримано рівень політичної культури. Найближчою датою виступу в парламенті може стати 5 липня — день закриття сесії. Про це глава держави заявив на зустрічі з керівництвом парламенту та головами фракцій.
Президент України підкреслив, що готовий робити все необхідне для системної співпраці з парламентом. «Усе залежатиме від культури наших стосунків, політичної культури», — сказав Віктор Янукович і додав, що завжди виступав ініціатором зустрічей із представниками всіх парламентських фракцій, в тому числі опозиційних.
На його переконання, альтернативні точки зору необхідні для прийняття спільних рішень задля розбудови держави.
Водночас він зазначив, що всі політики повинні пам’ятати про відповідальність. «Коли виконавча влада працює — найголовніше, їй не заважати, краще допомагати», — сказав В. Янукович.
А підписання Меморандуму про поглиблення взаємодії між Україною та Євразійською економічною комісією дає можливість Україні брати участь у роботі органів Митного союзу та висловлювати свою точку зору, вважає гарант Конституції.
«Представник нашого уряду вже братиме участь у засіданнях цієї комісії, і Президент братиме участь у засіданнях Ради президентів», — повідомив В. Янукович.
За його словами, товарообіг України з країнами Митного союзу становить близько 63 мільярдів доларів.
Крім того, керманич країни наголосив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.
«Процес іде. Критерії ті, які було висунуто, там 11 позицій, над ними триває робота», — сказав Віктор Янукович і звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Рибака з проханням розглянути і до кінця нинішньої сесії прийняти всі необхідні закони.
А Голова Верховної Ради переконаний: для налагодження продуктивної роботи парламенту потрібен ефективний діалог між усіма депутатськими фракціями.
«Питання одне: опозиція має сьогодні почути фракції більшості, більшість — опозицію. І виходу іншого немає — тільки домовлятися», — сказав В. Рибак.
Він також вважає неприпустимим використовувати парламентську трибуну для політичного піару. На його думку, нинішня ситуація спровокована майбутніми президентськими виборами.
«Вважаю, що прийшов час, що ми повинні зупинитися... Так далі просто не може бути. Перемогу ми отримаємо лише над власним народом, якщо ми далі так будемо «працювати», — підкреслив В. Рибак.
Причиною неефективної роботи Верховної Ради є її блокування з боку опозиційних фракцій, переконаний голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
Голова фракції Партії регіонів, як повідомляє прес-служба Президента, зазначив, що за умови спільної роботи в парламенті політичні сили здатні ухвалювати продуктивні рішення. «Якщо ми будемо працювати в парламенті, ми завжди знайдемо будь-яке рішення», — сказав він.
Своєю чергою голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко висловив думку, що нинішня ситуація у Верховній Раді пов’язана з наближенням чергових президентських виборів.
За словами Петра Симоненка, фракція Компартії підтримує створення газотранспортного консорціуму зі збереженням газотранспортної системи України в державній власності. Він також сказав, що фракція підтримує проведення Всеукраїнського референдуму з визначення зовнішньополітичного вектора України і готова до конструктивної роботи у Верховній Раді.
«Ми отримали новий імпульс 
для роботи»
«Після цієї зустрічі ми отримали новий імпульс для роботи в парламенті, і всі підозри, побоювання та звинувачення, які лунали на адресу Президента, були розвіяні. Глава держави фактично простягнув руку для співпраці». На цьому наголосив народний депутат від фракції Партії регіонів, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко після завершення зустрічі глави держави з лідерами парламентських сил.
«Відбулася дуже хороша зустріч, була принципова, але відверта розмова. Президент окреслив ситуацію в Україні — економічну, політичну й соціальну — та запросив до співпраці всі політичні сили парламенту», — повідомив він.
За словами депутата, В. Янукович зауважив також, що не готовий бути режисером подій у Верховній Раді. «Парламент — це зона відповідальності політичних партій, і компроміс має бути знайдено саме між депутатами», — наголосив він.
Що стосується питання Ю. Тимошенко, то, як повідомив 
Ю. Мірошниченко, Президент висловив готовність до його вирішення в політико-правовій площині. «Процес судовий ще не завершено, але з боку Президента упередження в питанні щодо Тимошенко немає. Президент сказав: усе можливо», — зазначив він.
За його словами, під час зустрічі не стояло ультимативне питання про звільнення екс-прем’єр-міністра. З боку опозиції йшлося про політичний аспект питання Тимошенко. «Діалог щодо цього йде і з представниками європейської спільноти, і з представниками опозиції», — констатував Юрій Мірошниченко.
 Фото Михайла МАРКІВА (Прес-служба Президента України).
ЦИТАТА
Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ:
«Вимоги Міжнародного валютного фонду щодо підвищення ціни на газ для населення є неприйнятними, оскільки це може мати негативні соціальні наслідки для населення».
Під час зустрічі Президента з керівництвом парламенту та головами фракцій.