Луганськ став місцем проведення виїзного засідання Ради регіонів України, на якому розглядали питання підвищення ефективності використання енергетичних ресурсів.

Надаючи важливе значення цій темі, в засіданні взяв участь Президент України Віктор Янукович. Під час робочої поїздки він ознайомився з одним із проектів із підвищення енергоефективності, який реалізується на Алчевському металургійному комбінаті. Йдеться про газотурбінну електростанцію, що являє собою унікальну технологію переробки вторинних газів металургійного виробництва, з яких на сучасному устаткуванні виробляється електроенергія, достатня для забезпечення комбінату. На території СНД це буде перша станція, котра виробляє електроенергію шляхом прямої переробки відходів металургійного виробництва — доменного, коксового та конвертерного газів. Якщо досі надлишки цих газів спалювалися на свічках і викидалися в атмосферу, то з пуском ГТЕС теплова енергія цих продуктів буде використана для отримання електроенергії з видачею її в об’єднану електросистему України.

Як повідомив генеральний директор ПАТ АМК Тарас Шевченко, нині ведеться будівництво двох енергетичних блоків комбінованого циклу номінальною потужністю 303 МВт (151,5 МВт кожен). Надалі передбачається будівництво третьої установки такої само потужності. Станція призначена для утилізації практично всього обсягу газів комбінату і зможе забезпечити виробництва, що модернізуються, дешевою електроенергією.

Віктор Янукович на зустрічі з колективом металургійного заводу заявив, що уряд підтримає комбінат і спільними зусиллями буде почато будівництво нової агломераційної фабрики. Оцінюючи внесок алчевських металургів у розвитку енергетичної могутності країни, Президент України сказав, що уряд підпише партнерську угоду з АМК за умови виконання соціальних гарантій і підвищення зростання заробітної плати. Металурги сприйняли цю заяву з великим ентузіазмом.

На засіданні Ради регіонів Віктор Янукович закликав керівників областей приділяти більше уваги тому, щоб кожен проект, який впроваджується на територіях, мав інвестиційну складову, що передбачає не лише модернізацію підприємства, а й розв’язання екологічних проблем. Алчевськ щодо цього він назвав позитивним прикладом у країні. У більшості реалізованих на підприємствах міста проектів питання екологічної безпеки займають 20 відсотків. Це дало змогу зробити місто чистішим, позбутися заводських труб, що отруюють атмосферу.

На засіданні Ради регіонів було порушено питання з розвитку альтернативних джерел енергоресурсів і здешевлення їх продуктів, зменшення споживання природного газу на підприємствах житлово-комунального господарства, про енергозберігаючі технології.

Луганська область.