У Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції оприлюднили неофіційний переклад тексту Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом
Днями в Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції відбулися слухання на тему: «Лібералізація візового режиму між Україною та Європейським союзом». У заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, громадських організацій та експерти.
«Це питання об’єднує всі політичні сили, без винятку. Тут не має бути опозиції і влади, ми повинні працювати разом задля забезпечення конституційного права громадян нашої країни на свободу пересування», — наголосив голова профільного комітету Григорій Немиря. Він нагадав, що сьогодні Україна перебуває на вирішальній стадії — завершення виконання першої (законодавчої) фази Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України. «Ми повинні докласти всіх зусиль для якнайшвидшого завершення цього етапу», — сказав парламентарій.
Голова громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко зазначила, що процес візового діалогу з ЄС рухається вперед. Угода є першим кроком у правильному напрямі. 
До речі, днями на сайті Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції з’явився неофіційний переклад тексту Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Документ налічує 236 сторінок, а за своєю структурою складається з преамбули, семи частин, 43 додатків та трьох протоколів. Крім загальних моментів (ми зобов’язуємося посилювати політичний діалог, співробітництво у сфері юстиції, свободи та безпеки), прописано конкретні пункти. Зокрема, в одному з них, приміром, ідеться про те, що сторони поступово створюватимуть Зону вільної торгівлі протягом перехідного періоду, який становитиме максимум десять років, та конкретизується, як вона створюватиметься (кожна зі сторін знизить або скасує ввізні мита на низку товарів; прописані умови, за яких Україна може вводити мита на ввезені авто).
«Якщо ми ставимо питання європейської інтеграції, то маємо підписувати цей договір, який дає нам потенційні можливості, — каже керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко. — Але для їх реалізації треба провести дуже серйозну роботу, щоб зменшити конкурентні ризики для деяких галузей, особливо в сільському господарстві та споживчому секторі тощо. Враховуючи складну економічну ситуацію в ЄС, ми можемо зіткнутися з тим, що бонуси отримаємо, коли відновиться економічне зростання в ЄС. Тому ситуація досить контроверсійна. Але стратегічно, з точки зору політичних інтересів, цивілізаційних чинників, якщо хочемо жити по-європейськи, треба рухатися в цьому напрямі».
Підписання документа, за його словами, фактично закриває тему європейської інтеграції для України. Це означає, що після цього може виникнути певне напруження в стосунках з Росією. Тактично в найближчий перспективі можемо мати певні проблеми після підписання Угоди, але стратегічно — це напрям, в якому нам доцільно рухатися.
Головний чинник від якого залежить доля підписання Угоди про Асоціацію, зазначив В. Фесенко, — розв’язання питання з Юлією Тимошенко. Якщо її відпустять лікуватися за кордон, тоді документ підпишуть, навіть якщо не будуть виконані деякі інші вимоги ЄС. В іншому разі вірогідність його непідписання істотно зростає. Наприкінці вересня — на початку жовтня Євросоюз остаточно визначиться, чи підписувати Угоду про Асоціацію з Україною.