З часу критичної публікації «Флагману машинобудування — ПАТ «Сумське НВО імені Фрунзе» — копають яму...» (11.06.13), в якій йдеться про протистояння двох угруповань власників, минув заледве тиждень. Однак відтоді на поверхню спливають дедалі нові й нові тривожні факти спроби іноземних акціонерів поставити жирну крапку на майже 120-річній історії унікального підприємства.

На прес-конференції керівники об’єднання — прихильники збереження машинобудівного гіганта — розповіли про критичну ситуацію, що склалася у колисці українського хімічного та нафтогазового машинобудування. Журналістам, зокрема, заявили, що крім звільнення персоналу, нинішня адміністрація без докорів сумління закриває виробничі цехи та виробничі підрозділи, зокрема, «Фрунзе-Будіндустрія», який здійснював ремонтно-будівельні роботи на виробництві.

Колишній голова профкому підприємства Віталій Біловодський розповів присутнім, що нині його працівники перебувають під постійним пресом, що діюча адміністрація влаштувала справжній терор стосовно працюючих: залякує людей звільненнями, шукає найменших приводів для позбавлення бонусів до зарплати.

«Ситуація на ПАТ «Сумське НВО імені Фрунзе» справді критична, — підтвердив директор з виробництва Євген Роговий. — Трудівники майже половини діючих цехів постійно відправляються адміністрацією в неоплачувані відпустки. Зараз, приміром, у таких «відпустках» перебуває понад чотириста чоловік...».

Однак, як мовиться у таких випадках, це усього-на-всього квіточки... У заяві, прийнятій керівниками виробництв і управлінь ПАТ «Сумське НВО імені Фрунзе», наведено чимало інших фактів, які опосередковано підтверджують: іноземний акціонер свідомо і цілеспрямовано провадить недавнього світового флагмана на підводні рифи: «...Вважаємо за необхідне повідомити, що після переходу в 2008 році управління об’єднанням в руки російського капіталу підприємство почало стрімко здавати свої позиції... Через вкрай незадовільне матеріально-технічне забезпечення виробничі завдання, як правило, виконуються зі значним відставанням від конкретних термінів... Про технічне переозброєння виробництва взагалі не йдеться... Обладнання морально застаріває і зношується. Ремонтна служба практично перестала існувати, устаткування не ремонтується, немає навіть найнеобхідніших запчастин... Підприємство систематично недовантажено. А для виправдання своєї провальної діяльності в засобах масової інформації свідомо розповсюджується брехлива (неправдива) інформація про недоброякісну конкуренцію з боку інших машинобудівних компаній...». І т. д., і т. п.

У заяві наведено чимало інших фактів, які засвідчують: за донедавна найпотужніше бюджетоутворююче підприємство регіону, без перебільшення — національну гордість — ПАТ «Сумське НВО імені Фрунзе» — точиться боротьба не на життя, а на смерть. Причому одні хочуть зберегти його для держави та її майбутнього, інші — знищити під корінь навіть згадку про нього. Хто переможе у цьому протистоянні: будівничі чи герострати? Відповідь на це запитання залежить від багатьох чинників. Передусім від того, на чий бік стане керівництво держави, яке у деталях ознайомлене з нинішньою ситуацією...

Сумська область.

Факт

«За підсумками п’яти місяців 2013 року, — йдеться в оприлюдненій заяві, — обсяги виробництва порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилися на 35—37 відсотків...»