Хоча польових рекордів чекати не варто
До хлібозбирального процесу, слідом за південними областями, долучилися центральні. Сільгосппідприємства Кіровоградщини розпочали збирання озимого ячменю. В окремих господарствах навіть озвучують урожайність у межах 30—45 центнерів з гектара, повідомляє «АПК-Інформ». Та й загалом аграрії зазначають, що озимий ячмінь уродив тут краще, ніж торік. Агрономи пояснюють це сприятливими погодними умовами, що склалися в області, як під час зимівлі, так і під час весняної вегетації рослин.
Обнадійлива ситуація і у Дніпропетровській області, де так само почали забирати озимий ячмінь. Там також кажуть про достатню кількість опадів, що випали на території регіону в період вегетації, що забезпечило оптимальні умови для розвитку культури. 
А от у Донецькій області очікують, що врожайність озимої пшениці порівняно з 2012-м упаде на 25—30 відсотків. Про це свідчить опитування сільгоспвиробників, проведене експертами «АПК-Інформ». Аграрії скаржаться на затяжну посушливу погоду й відсутність достатньої кількості вологи в ґрунті.
Тим часом, підраховувати втрачений через посуху в південних регіонах прибуток взялися в Укргідрометеоцентрі. За оцінками начальника відділу агрометеорології Тетяни Адаменко, втрати озимої пшениці в Херсонській області й Криму можуть становити 30—40 відсотків. За її словами, урожайність у Криму нині — 7 центнерів з гектара, тоді як середня по країні — 
23 ц/га. Через коротку весну й високу температуру повітря ранні зернові на півдні дозріли на місяць раніше, чим пояснюється їх низька врожайність. Адже колосся так і не встигло налитися.
І загалом по Україні не слід чекати польових рекордів. «За рахунок температурних умов, — зазначає Тетяна Адаменко, — урожай буде отримано низький, на рівні минулого року».
Нагадаємо, що, за прогнозами Мінагропроду, цьогоріч в Україні зберуть 53—54 мільйони тонн зернових і зернобобових культур проти 46,2 млн. тонн, отриманих у 2012-му.
Коментар
Погано. Але не до такої ж міри!..
Начальник управління землеробства та ефіроолійних культур Мінагропроду Криму Ескендер Мустафаєв відмовився коментувати нашій газеті дані Укргідрометеоцентру: «Я не можу коментувати дані гідрометеостанції».
Водночас повідомив: за оперативним даними на 19 червня, на півострові обмолочено 29,5 тисячі гектарів зернових. Середня врожайність — 13,4 центнера з гектара, зокрема, ячменю — 13,6 ц/га, пшениці — 11 ц/га.