Природа поліських районів Рівненщини потерпає від нелегальних старателів, які, видобуваючи бурштин, залишають після себе місячні пейзажі.
Страждає не лише природа, а й гинуть нелегальні старателі. На цих ризикованих роботах використовується і дитяча праця. Тому цю проблему вкотре обговорювали на засіданні постійної комісії з економічних питань та комунальної власності Рівненської обласної ради.
Депутат облради Петро Вакуліч навів статистику, яка свідчить про те, що площа земель, порушених внаслідок несанкціонованого видобутку бурштину в поліських районах Рівненщини, різко зростає. За даними інвентаризації, порушено понад 156 гектарів земель, з них у Володимирецькому районі — майже 60, у Сарненському — 57, Дубровицькому — 35, Рокитнівському — 5. Оскільки робота міліції в цьому напрямі неефективна через невеликі штрафні санкції, передбачені законодавством, до нелегальних копачів та через великі площі, на яких розміщені поклади бурштину, то, на думку депутатів, потрібно законодавчо врегулювати видобуток «сонячного каменю». Можливо, використати при цьому уже випробуваний практикою досвід сусідньої Польщі, де суб’єкт господарювання на конкурсній основі здобуває право на видобуток бурштину, вносить грошову банківську заставу для проведення рекультивації пошкодженої земельної ділянки відповідно до затвердженого проекту.
Враховуючи, що вирішення цього питання перебуває поза межами компетенції Рівненської обласної ради, вирішили включити його до порядку денного сесії облради та звернутися до Кабінету Міністрів, Верховної Ради України щодо законодавчого врегулювання проблеми видобутку бурштину на родовищах, які не мають промислового значення, а також реалізації, зберігання, перевезення та обробки бурштину на території України. 
Рівне.