Біологічно активні речовини, які з 50—70-відсотковою ймовірністю зможуть лікувати атеросклероз і рак, створив студент Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка Ілля Феськов.
Протягом свого навчання і наукової діяльності у виші Ілля синтезував 35 нових біологічно активних речовин і дійшов висновку, що одні з них мають антиоксидантні властивості, а інші теоретично можуть лікувати атеросклероз і пухлини. Як доброякісні, так і злоякісні. Ці активні компоненти ще не пройшли клінічних досліджень, однак висока теоретична ймовірність ефективності препаратів дає змогу говорити про їхню перспективність і про можливе практичне застосування в майбутньому.
«Винахід нових речовин обумовлений тим, що з’являються нові хвороби й віруси, які мутували, — коментує науковий керівник студента доктор хімічних наук, професор Володимир Дяченко. — Для них потрібні нові ліки. Цей процес безперервний у змаганні із природою, але ми в нього включилися».
До речі, ця розробка Іллі Феськова посіла на всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у Донецьку друге місце.
Луганськ.