Учора Президент України Віктор Янукович зустрівся з керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських парламентських фракцій. На зустрічі були присутні Голова Верховної Ради Володимир Рибак, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції КПУ Петро Симоненко, голова фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, міністр Кабінету Міністрів Олена Лукаш, глава адміністрації Президента Сергій Льовочкін.
Глава держави висловив жаль з приводу відсутності представників фракцій «УДАР» та «Свобода».
«Коли є бажання співпрацювати — можливо досягнути будь-якої мети заради держави і народу», — сказав Віктор Янукович.
«Але в цьому випадку мета у них, напевно, інша», — додав глава держави.
 ГТС. Україна під час переговорів з газових питань на будь-якому рівні ніколи не висловлювалася за приватизацію вітчизняної газотранспортної системи, заявив Президент.
«Взагалі, слово приватизація ніколи не використовувалось ні на яких переговорах. Ні з ким. Ми не вживали слово «приватизація». Це все чутки чи домисли, можливо, навіть, провокація. Але ми не живемо за рахунок чуток», — сказав Віктор Янукович.
За словами глави держави, нині ведеться робота щодо підготовки української газотранспортної системи до її модернізації. Президент підкреслив, що модернізація української ГТС спрямована насамперед на підтримку технічної надійності цієї системи, а також зберігання певних обсягів прокачування газу. На переконання глави держави, цього можна досягти за рахунок об’єднання зусиль споживачів, транзитерів і постачальників газу.
«Сьогодні є велике бажання зробити консорціум «Україна — Європа — Росія», — наголосив Віктор Янукович, повідомляє прес-служба Президента.
Економіка. Крім того, глава держави назвав недоречними розмови щодо можливого погіршення соціально-економічної ситуації у країні, оскільки немає фактів.
Президент підкреслив, що в першому кварталі цього року відбулася певна стабілізація темпів зростання внутрішнього валового продукту. Крім того, за його словами, зберігається тенденція до зниження кредитних ставок для бізнесу. «Ми очікуємо поступового пожвавлення ділової активності», — зазначив глава держави.
Віктор Янукович також наголосив, що Україна своєчасно виконує зобов’язання за внутрішніми і зовнішніми боргами. «При цьому бюджет України виконується на 100,6%», — підкреслив Президент. Він також зазначив, що соціальні видатки виконуються на 100%, вдалося скоротити дефіцит Пенсійного фонду.
Глава держави розповів, що підготовлено близько 800 інвестиційних проектів, які спрямовані передусім на підвищення конкурентоспроможності вітчизняного товаровиробника. «У цій частині ще треба приймати близько 17 законів. Я просив би вас, шановні колеги, їх підтримати, бо вони всі спрямовані на покращення інвестиційного клімату в Україні», — сказав Президент.
А голова фракції ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час зустрічі звернувся до Президента із запитанням про звільнення Юлії Тимошенко та відправки її на лікування за кордон.
Він наголосив, що опозиція готова голосувати за всі необхідні законопроекти для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми проголосуємо за всі закони по ЄС», — сказав А. Яценюк.
Кажучи про співпрацю України з Росією, голова фракції ВО «Батьківщина» зазначив: «Політика Російської Федерації є агресивною по відношенню до України. Так по-партнерськи не поступають». За словами А. Яценюка, та Велика угода, яка була свого часу підписана між Україною та Росією, не виконується нашими російськими партнерами.
Повторні вибори. Під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з керівництвом парламенту та головами фракцій обговорено і питання проведення повторних виборів у п’яти одномандатних виборчих округах до Верховної Ради.
Зокрема, голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Арсеній Яценюк розповів главі держави про позицію фракції щодо дати проведення повторних виборів у п’яти виборчих округах. «Завтра стоїть у порядку денному питання про призначення виборів на п’яти округах. Якщо це питання буде стояти таким чином, це означає, що вибори будуть 25 серпня, а 25 серпня ми навіть не встигнемо запросити іноземних спостерігачів. Ми, як опозиція, звертаємося, щоб вибори були 27 жовтня», — зазначив Арсеній Яценюк.
Голова фракції ВО «Батьківщина» також звернувся до Президента України з проханням дати доручення парламентській більшості щодо створення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з реформування виборчого законодавства та діяльності і порядку утворення Центральної виборчої комісії. «Цей підхід буде сприйнятий нашими європейськими партнерами і він буде сприйнятий в Україні, що влада й опозиція єдині в тому, що вибори треба проводити чесно і прозоро», — сказав Арсеній Яценюк.
За його словами, до предмету відання цієї комісії має увійти питання виборів у місті Києві.
Арсеній Яценюк передав Віктору Януковичу листа за підписом трьох керівників опозиційних фракцій та аналітичні документи, підготовлені фахівцями опозиційних політичних сил.
У свою чергу, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив занепокоєння неефективною роботою Верховної Ради. Зокрема, він підкреслив, що керівники опозиційних фракцій не бажають призначати повторні вибори у п’яти округах. «Опозиція вже півроку робить усе можливе, щоб вибори в цих округах не проводилися. Вони їх пересувають під різними причинами, зокрема, що вибори влітку проводити не можна, бо не буде студентів, а якщо студентів не буде, то за «наших» не проголосують, тому давайте проводити восени ці вибори», — підкреслив Олександр Єфремов.