У половині районів Вінниччини зливи з градом, які прошуміли в середині червня, частково пошкодили сільськогосподарські культури на загальній площі 4,3 тисячі гектарів. А підвищена вологість і спека призвели до появи шкідників. Такі результати моніторингу, проведеного фахівцями департаменту агропромислового розвитку області.

— Дощі ущільнили ґрунт, а спека, яка настала одразу після негоди, сприяла утворенню ґрунтової кірки, — зазначають фахівці. — До того ж пекуче сонце і висока вологість є гарним середовищем для розмноження деяких видів шкідників. Найбільше виявлено на посівах озимих колосових культур. Атакують вони і цукристі. На бурякових посівах у Калинівському та Тростянецькому районах зафіксовано два види довгоносиків — звичайний буряковий і сірий. У Барському районі буряки зріджені — на гектар припадає 60 тисяч рослин замість 80—100 тисяч, як в інших районах. Якщо ячмінь уже колоситься, то озима пшениця ще перебуває у фазі цвітіння. Збирання врожаю доведеться проводити вибірковим методом, визначаючи дозрілі площі.

Загалом площі під ранніми зерновими в області сягають 616,7 тисячі гектарів — на 22,2 тисячі більше, ніж торік. Тому для збирання врожаю планують залучити додатково 548 одиниць зернозбиральних комбайнів. На полях працюватиме їх понад три тисячі. З врожайними прогнозами фахівці поки що не поспішають. Кажуть, ще хліб не дозрів.

 

Вінницька область.