Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком, котрий відвідав Україну з дводенним офіційним візитом, було обговорено питання українсько-білоруського співробітництва, зокрема, активізації міжпарламентського діалогу та торговельно-економічної співпраці.
Голова Верховної Ради, відзначивши позитивну динаміку українсько-білоруського політичного діалогу, наголосив на важливості нинішнього візиту Президента Республіки Білорусь для подальшого зміцнення двосторонніх відносин.
В. Рибак висловив переконання у тому, що розвиток українсько-білоруського співробітництва та його наповнення практичним змістом невід’ємно пов’язані з ефективною взаємодією законодавчих гілок влади наших держав. У цьому контексті він зазначив, що спільна робота у форматі Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України і Національних Зборів Республіки Білорусь найяскравіше підкреслює особливий характер двосторонніх відносин та є запорукою успішної взаємодії у розв’язанні основних питань двосторонньої співпраці.
Разом з тим, зазначив В. Рибак, нинішній стан співробітництва українського та білоруського парламентів не відповідає належною мірою динаміці розвитку українсько-білоруського політичного діалогу загалом. Він повідомив, що нині опрацьовується програма двосторонніх візитів на рівні керівників парламентів, а також порядок денний чергового засідання Міжпарламентської комісії. «Українська сторона вважає перспективним обмін парламентськими делегаціями України і Білорусі для вивчення досвіду законотворчої роботи, зв’язку з регіонами, суб’єктами господарювання», — підкреслив керівник парламенту. В. Рибак також повідомив, що у Верховній Раді вже створено групу взаємодії із парламентом Білорусі у складі 75 народних депутатів, очолив її колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Білорусь, народний депутат України Віктор Тихонов.
Учасники зустрічі також обговорили питання ширшої взаємодії в рамках міждержавних об’єднань. Зокрема, Голова Верховної Ради наголосив, що Україна підтримує всебічне залучення Білорусі до загальноєвропейських процесів, зокрема, до роботи Парламентської асамблеї Ради Європи, до реалізації всіх програм у рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство», у тому числі її парламентського виміру ЄВРОНЕСТ.
Своєю чергою Президент Республіки Білорусь високо оцінив роль парламентів у поглибленні співробітництва наших держав. «Парламент — це потужна сила, яка має реальну владу, і він має бути підключений до процесів взаємодії наших країн», — сказав О. Лукашенко і додав, що всі гілки влади повинні працювати в одному напрямі, щоб отримати результат. «Народ оцінює нашу роботу за результатом, а не з того, як ми це робимо», — підкреслив він і закликав до розширення регіонального та прикордонного співробітництва.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.