В’єтнам традиційно посідає важливе місце серед партнерів України в регіоні Південно-Східної Азії, а насичений і активний політичний діалог на найвищому і високому рівні впродовж останніх років підтверджує зацікавленість наших країн у подальшому поглибленні україно-в’єтнамських відносин. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з Постійним секретарем Секретаріату ЦК Комуністичної партії Соціалістичної Республіки В’єтнам Ле Хонг Анем (на знімку).

В. Рибак зауважив, що міжпарламентська співпраця між нашими країнами має значний невикористаний потенціал, і висловив сподівання, що відносини між законодавчими органами двох країн плідно розвиватимуться. «Необхідно продовжити практику обміну візитами на рівні керівників парламентів наших країн», — сказав він і передав запрошення Президенту Національних Зборів В’єтнаму відвідати Україну з офіційним візитом. Голова Верховної Ради України підкреслив, що важливим фактором поглиблення україно-в’єтнамського міжпарламентського діалогу є діяльність міжпарламентських груп, створених у законодавчих органах двох країн, та активізація співпраці на рівні профільних комітетів.
В. Рибак відзначив позитивну тенденцію до поступового зростання двостороннього товарообігу. «Водночас, — сказав він, — нині в торгівлі між Україною і В’єтнамом існує певний дисбаланс, оскільки темпи зростання імпорту в’єтнамських товарів до України значно випереджають темпи зростання експорту українських товарів до В’єтнаму».
Сторони висловилися за об’єднання зусиль у напрямі стимулювання розвитку співпраці в галузях енергетики, машинобудування, сільського господарства, хімічної промисловості.
Постійний секретар Секретаріату ЦК Комуністичної партії СРВ Ле Хонг Ан висловив вдячність українській стороні «за створення сприятливих умов для стабільного життя в’єтнамської діаспори в Україні».
Своєю чергою В. Рибак запевнив, що українська сторона докладатиме необхідних зусиль для дотримання законних прав в’єтнамців, які мешкають в Україні.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 
НАМІРИ
До того ж керівник українського парламенту зазначив, що Україна вивчає можливість підписання Угоди про вільну торгівлю з В’єтнамом для створення сприятливіших умов для розвитку двосторонніх торгово-економічних відносин, залучення інвестицій завдяки зниженню бар’єрів у торгівлі.