Херсон наводнили шахраї, котрі діють під виглядом старшокласників та від імені державних установ
«Переконливі» звернення
У Херсоні городянам уже ніде подітися від дрібних шахраїв, котрі отримують зиск від цинічної гри на найсвятіших почуттях людини — гуманності та милосерді. Якщо раніше сумнівні прохачі грошей «на хворих дітей» на вулицях трохи не під ноги перехожим кидалися, то тепер вони від безкарності знахабніли остаточно і почали щоденний обхід помешкань городян. Причому ходять вони не з порожніми руками — задля переконливості ще й пред’являють підроблені листи від реально існуючих органів влади, лікарень, освітніх закладів. А їх керівники потім дуже дивуються, коли їм телефонують ошукані доброчинці й цікавляться, чи дійшли їхні пожертви до адресата.
— Уже кілька місяців поспіль мені телефонують городяни з розповідями про те, що по квартирах «спальних» мікрорайонів ходять якісь невідомі молодики. Вони представляються старшокласниками нашої школи і просять гроші буцімто на онкохворих дітей, пред’являючи лист від мого імені на бланку нашого навчального закладу. Я вже втомилася пояснювати десяткам людей день у день, що не давала жодних доручень збирати будь-які пожертви, але все марно. Звернулася до Суворовського райвідділу міліції Херсона з проханням розшукати шахраїв і притягти їх до відповідальності за використання фальшивих листів, але в райвідділі нічого вдіяти не змогли: злочинці як ходили по квартирах, так і ходять. Дійшло до того, що вони дісталися навіть до помешкання начальника міського управління освіти Юрія Ніконова — він потім також телефонував і перепитував, хто це уповноважував мене влаштовувати збір готівки, — обурюється директор загальноосвітньої школи № 1 Херсона Наталія Устинова. — Тепер написала заяву до міліції вдруге — вже до міського управління внутрішніх справ. Може, хоч там зможуть зупинити цю вакханалію.
Ошукати українців — надто просто
За наявності комп’ютера й кольорового принтера для злочинців нині не становить ніякої проблеми зліпити фальшивий бланк та переконливий лист на ньому від імені будь-якої офіційної установи, і вирушати з ним по хатах на збір «врожаю». Тому шахраї носять листи не тільки від імені окремо взятої ЗОШ № 1. Скажімо, у той само час приватні підприємці отримували такі ж звернення про допомогу для ветеранів Великої Вітчизняної буцімто від Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації, що спонукало начальника цього департаменту Віктора Короленка також написати заяву до міліції. Крім того, на різноманітних Інтернет-сайтах (і не тільки в Херсоні) «блукають» аналогічні звернення нібито від імені батьків тяжкохворих дітей із фотознімками, що просять переказати чималі суми нібито на їх лікування за кордоном. Розчулені обивателі надсилають пожертви і бажають малюкам одужання. Та потім з’ясовується, що або хворої дитини з таким прізвищем в природі не існує, а фото належить зовсім іншому малюкові, або ж родина хворого хлопчини чи дівчинки не давала нікому доручень відкривати сайт і збирати для них пожертви, ще й зібраних грошей не отримувала.
Ці махінації нині вже настільки поширені, що починають породжувати у суспільстві стійку недовіру до благодійних акцій узагалі, і можуть дискредитувати саму ідею доброчинності в Україні.
 Хоча задля об’єктивності треба зазначити, що формування у суспільстві атмосфери недовіри до самого принципу благодійної допомоги — провина не лише шахраїв. Адже самі ж українці здебільшого аж занадто довірливі і легко дозволяють себе ошукати. Коли до їхніх квартир дзвонять непрохані гості зі «слізними» листами, мало хто з потенційних кандидатів «на пошиття у дурні» завдає собі клопоту бодай зняти слухавку, зателефонувати до установи, від якої нібито просять готівку, і поставити елементарне запитання: а чи справді тут готували подібний лист. А потім ще й обурюватися починають: як, мовляв, посміли образити їхні найкращі почуття? І з одних крайнощів кидаються до інших: раніше безмежно довіряли всім, нині — вже нікому.
 
Херсон.
Мал. Миколи КАПУСТИ.
КОНТРФАКТ
Делегація доброчинців з Німеччини на запрошення жіночого клубу «Ініціатива» приїхала до дитячого будинку «Теремок» у Херсоні, аби особисто вручити кожному із вісімдесяти його вихованців подарунки — пакети з новим одягом, взуттям та солодощами. А вже влітку німці планують привезти до дитбудинку ще й обладнання для ігрового майданчика, наголошує президент клубу, виконуюча обов’язки міського голови Херсона Зоя Бережна.
Дослівно
«Шахрайство під прикриттям доброчинності в Херсоні, на жаль, не рідкість. Свого часу засновник одного з місцевих благодійних фондів примудрився продати будинок та машини, придбані за пожертви громадян США, і виїхати з Херсона в Київ, залишивши знедолених дітей, якими опікувалася згадана фундація, ні з чим. Наш благодійний фонд також орієнтований на надання допомоги онкохворим малюкам — пацієнтам дитячої обласної лікарні. Аби уникнути навіть натяку на зловживання, ми обрали для себе роль посередників — під конкретну хвору дитину знаходимо доброчинців з-поміж звичайних людей у США, Німеччині, Швейцарії. Вони особисто приїжджають до Херсона, дізнаються про ті чи інші потреби медзакладу і хлопців та дівчат, котрі в ньому лікуються, потім особисто купують продукти, медикаменти, препарати для гемодіалізу тощо і передають це родинам дітей, або лікарні. Операцій з готівкою чи безготівковими коштами на рахунку намагаємося уникати взагалі», — пояснює голова благодійного фонду «Гаврош» (Херсон) Галина Кулешова.