Мешканці обстоюють свої права на акціях протесту
Господарські проблеми 53-го військового містечка, розташованого в місті Яворові Львівської області, не розв’язуються роками. Тут проживає майже 3 тисячі мешканців, серед яких — родини військовослужбовців, ветеранів та інвалідів. Картина у Яворівському гарнізоні — сумна. Дороги — у вирвах, вода — «сіробуромалинова», за електрику платять майже на 20% більше, ніж жителі інших вулиць райцентру.
А дружини військовослужбовців народжують... юридичних осіб.
Населений пункт чи вулиця?
— Абсурд: немовля, прописане у військовому містечку, автоматично стає «підвищенотарифним» платником за світло, хоча в паспорті мами-офіцерші місце проживання вказано: Яворів, вулиця Івана Хрестителя...», — сумно іронізує Жанна Терещенко, дружина полковника-«афганця».
За словами юриста Яворівської КЕЧ району Ірини Прийми, торік Львівський господарський суд ухвалив безпрецедентне в нашій державі рішення на користь жителів 53-го військового містечка. Позовну заяву будинкоуправління Яворівської КЕЧ було задоволено в частині внесення жителів військового мікрорайону Яворова до списку субспоживачів. Отож мешканці мали б уже платити за електроенергію не по 36 коп., як це було досі, а по 24 коп.
Однак це рішення Львівським апеляційним господарським судом скасовано, що, на думку юриста І. Прийми, «не відповідає ні нормам українського законодавства, ні здоровому глузду».
За всіх урядів та президентів мешканці військового мікрорайону Яворова домагалися своїх прав за допомогою акцій непокори, бо ПАТ «Львівобленерго» через борги Міноборони в найлютіші морози залишало квартири, школу-садок, офіцерський гуртожиток, військову частину без електропостачання. Хоча цивільні боргів не мали.
По декілька тисяч яворівчан перекривали міжнародну автотрасу Львів—Краків з гаслами: «Загнали в темряву Яворівський гарнізон — заженете й Україну!». За нинішньої влади вирішили вже діяти винятково у правовому руслі: та й це, на жаль, не дало результату.
Річ у тім, що ПАТ «Львівобленерго» трактує 53-тє військове містечко Яворова як населений пункт, тобто — як юридичну особу. А це, у свою чергу, б’є по кишені не лише родин вояків, а й держави: адже так значно зростають субсидії для військових пенсіонерів, інвалідів, вдів. Отож чималі суми з держбюджету спокійно перекочовують у приватну компанію. Саме на цьому акцентувало увагу в позовній заяві будинкоуправління №1 Яворівської КЕЧ району, яке просило, зокрема, зобов’язати публічне акціонерне товариство «Львівобленерго» здійснити перерахунок вартості спожитої електроенергії мешканцям військового містечка №53 у м. Яворові Львівської обл. як субспоживачам. І господарський суд позов підтримав. Та не довго раділи родини вояків виграній справі: апеляційний суд це рішення скасував.
За словами начальника Яворівської КЕЧ району, підполковника Федора Савицького, чимало мешканців військового містечка Яворова належать до пільговиків, а саме: ветерани війни, ветерани органів внутрішніх справ та військової служби, громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, багатодітні, пільговики місцевого значення, яким відшкодовує держава пільги. У зв’язку із застосуванням тарифу за електроенергію як для населеного пункту відшкодування пільг та субсидій у період з лютого по жовтень становить 48564,31 грн., а як для населення — 36014,52 грн. Отож різниця у відшкодуванні пільг та субсидій — 12549,79 грн. Відчуваєте різницю?
По суті, триває суперечка: військове містечко — це населений пункт чи лише одна з вулиць Яворова. Розташоване воно тільки на вулиці Івана Хрестителя, на початку якої платять за електроенергію по 24 копійки, а на території військових — по 36.
— Отож така тарифна політика завдає серйозних збитків не лише сім’ям військових, а й державі, — переконаний офіцер.
Інвестиція, від якої відмовляються
Голова Яворова вважає, що без копійки грошей з державної казни Міноборони хоче передати все майно містечка на баланс міста. 
Але на те, щоб привести до пуття під’їзди, дахи, всі комунікації, потрібно близько 30 млн. грн. А таких грошей у держбюджеті-2013 не закладено. Хто знає, чи будуть вони і в наступних роках...
— Тому почергова передача майнового комплексу військового містечка на баланс Яворівської міськради — це єдиний вихід із зачарованого кола. Та й державі військові електромережі в копійку не влетять, бо керівництво ПАТ «Львівобленерго» мене запевнило офіційно, що вкладе близько 600 тис. грн. інвестицій в налагодження електропостачання 53-го військового містечка Яворова. Звісно, якщо Міністерство оборони, нарешті, схаменеться і не буде глухим до бід майже 3 тисяч мешканців, — наголосив яворівський голова.
— З оплатою за світло і наша церква Покрови Пресвятої Богородиці, яку родини вояків 10 років будували на території Яворівського гарнізону, має проблеми. Але найбільше страждають сім’ї офіцерів, прапорщиків, контрактників, де дружини — безробітні. Я готовий відправити службу Божу за здоров’я будь-якого чиновника, народного депутата, міністра, який перейметься по-християнськи бідами 53-го військового містечка Яворова і допоможе людям у їх стражданнях..., — каже отець-капелан Володимир (Шидловський).
Фото автора.
ПРЯМА МОВА
«Який вихід із критичної ситуації, що склалася у військовому містечку? Досить простий, — каже міський голова Яворова Львівської області Степан Венгерак. — Ще 23 листопада 2012 року було скликано позачергову сесію міськради. Причина — колективна заява мешканців військового мікрорайону, де проживає близько 3 тис. осіб, про надання згоди на прийняття у власність територіальної громади міста Яворова системи електропостачання житлового фонду військового містечка №53. І депутати дали добро. Але така позиція не була підтримана Міністерством оборони України. Я вже замучився переписуватися з міністрами, які змінюються в державі, як рукавички. На жаль, усі вони — одним миром мазані. Ось нещодавно знову моє звернення «відфутболили» з Міністерства оборони у Головне квартирно-експлуатаційне управління Збройних Сил України. А звідти не забарилася чергова відписка».
На вулиці Івана Хрестителя у Яворові, де живуть військовослужбовці, отець-капелан Володимир Шидловський спілкується з мешканцями військового містечка.