У «Голосі України» (№43 (5543) за 5 березня ц. р.) йшлося про проблему, яку порушили батьки дітей із чорнобильських районів Рівненщини. Йдеться про те, що після того як вони пустили своїх п’ятирічок у групи з короткотерміновим перебуванням, щоб у такий спосіб їх там готували до школи, держава припинила їм виплачувати з вересня 2012 року щомісячну компенсацію на харчування дітей у розмірі 250 грн.:отримують лише по 26 грн. 50 коп.
Батьки вважають, що їх дітей обділили, оскільки у навчальних закладах, де діти перебувають до чотирьох годин на день, їх не харчують. Посилаються при цьому на п. 12 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Він передбачає виплату компенсації батькам потерпілих дітей, які не перебувають на повному державному забезпеченні, в розмірі середньої вартості харчування в дошкільних навчальних закладах. Це в середньому по Рівненській області становить 250 грн.
В управліннях праці та соціального захисту населення «чорнобильських» районів Рівненщини на те розводили руками: мовляв, зменшення виплат до 26 гривень 50 копійок придумали не вони — це передбачено положеннями п.1 ст.30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Чиновники також посилаються на постанову Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 №649 «Про встановлення розмірів виплат деяким категоріям громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
На жаль, вийшло так, що, змінивши статус малят-п’ятирічок, батьки чорнобильських дітей  втратили кошти, які могли б використати для їх повноцінного харчування.
У Рівненській ОДА, яку батьки закидали листами щодо даної проблеми (і ЗМІ теж), вважають, що такі невиплати на харчування п’ятирічок створюють соціальну напругу в регіоні. Тим часом на місцевому рівні її вирішити неможливо. Тож голова Рівненської ОДА Василь Берташ (на знімку) звернувся до Президента України Віктора Януковича. Про цю проблему повідомили главі держави також батьки під час телепроекту «Діалог з країною».
— Президент України оперативно відреагував на звернення мешканців Рівненщини, — сказав на брифінгу представникам ЗМІ голова Рівненської ОДА Василь Берташ. — Він дав доручення Кабінету Міністрів і Міністерству фінансів виплатити кошти, які недоотримали батьки на харчування своїх дітей-п’ятирічок. А при формуванні державного бюджету на 2014 рік такі виплати теж будуть передбачені. 
Фото автора.