У Луганську державна комісія прийняла в експлуатацію Центр комплексної безпеки підприємств вугільної галузі. Голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва назвав цю подію «завершенням логічного ланцюжка, який почався з проекту оснащення вугільних підприємств системами УТАС».

Нині такі комп’ютерні системи працюють на 30 шахтах, тому і виникла необхідність централізованого контролю. За моніторами сидять аналітики (на знімку), кожен із них відстежує робочі процеси на шахтах і в режимі он-лайн надає математичні прогнози виникнення небезпечної ситуації.
За словами Олександра Хохотви, у перспективі в дану систему інтегрують усі 158 великих шахт України, незалежно від форм власності.
До речі, учені підтвердили, що таких центрів комплексної безпеки у вугільній галузі в інших державах поки що немає. За їхніми словами, його створення — це важливий факт із погляду розширення можливостей діяльності Держгірпромнагляду, а головне — збереження здоров’я і життів представників вугільної галузі.
Луганська область.
 
Тим часом
 
У непрацюючій виробці закритої шахти «Алмазна» у селищі Вахрушеве пропали безвісти два чоловіки. Вони спустилися під землю в пошуку кольорового й чорного металів, аж раптом стався викид води. Нині вона стоїть в стовбурі шахти на позначці 100 метрів від поверхні. Звідки прийшла вода і що трапилося з людьми — невідомо. До пошуково-рятувальних робіт приєдналися підрозділи Державної воєнізованої гірничорятувальної служби Міненерговугілля. Уже провели розвідку і відкачують воду. Після цього почнеться провітрювання виробок і пошук людей. Жодних прогнозів гірничорятувальники поки що не роблять.
 
Фото прес-служби  Держгірпромнагляду в Луганській області.