Микола Левченко (фракція Партії регіонів):

— В Україні один народ і дві мови. І це факт. У цьому наша сила, у цьому наша конкурентна перевага. Тому поки російська мова не буде в Україні другою державною, до тих пір поки в цій залі буде неповага до мови мільйонів громадян України, я з цієї високої трибуни висловлюватимуся лише російською мовою. У цьому моя принципова позиція (переходить на російську).
Поэтому, уважаемый Владимир Васильевич, ставьте на голосование, в соответствии с Регламентом, вопрос об удалении из зала тех, кто мешает выступать своим коллегам. Хотя я лично не хотел бы этого, потому что уверен: большинство в зале патриоты Украины. И все мы хотим видеть Украину сильной, демократичной, процветающей державой, в которой будет комфортно жить ее гражданам. Но у каждой фракции к этим высоким целям есть свой путь. И когда мы говорим об этих путях, начинается дискуссия. Поэтому парламент походит от слова «парларе» — разговаривать. Потому что здесь осуществляется дискуссия и в этом и есть демократия. Но есть основной принцип демократии — подчинение меньшинства большинству. То, что происходит полгода в этом сессионном зале — это грубое, агрессивное навязывание меньшинства своей воли большинству.
Если так будет продолжаться и дальше, встанет вопрос о дееспособности Верховной Рады седьмого созыва. Я не исключаю, что господа из оппозиционного меньшинства этого и добиваются. Поэтому мы обращаемся к вам. Первое, вернитесь к конструктивной работе, участвуйте в принятии законов, необходимых для страны. Второе, Президент обратился с ежегодным посланием к Верховной Раде. В нем обозначены основные ориентиры, темпы и модели развития общества, как в экономике, так и социальной политике. И мы призываем вас принять участие в организации глубокой, профессиональной дискуссии вокруг этих принципов, а не нагнетать политическую истерику по поводу формы подачи ежегодного обращения. Нам важна суть, а не форма подачи. Если же вы не вернетесь к конструктивной работе, мы выполним все то, что поручили нам наши избиратели с вами или без вас.
Адам Мартинюк (фракція КПУ):
— У ці дні ми готуємося відзначити пам’ятні дати. На початку липня виповниться 95 років від дня заснування Компартії України. А 19 червня виповнюється 20 років з дня відновлення легальної діяльності КПУ. Нам, людям, які будували соціалістичне суспільство, є чим пишатися. Ми збудували підвалини, що слугують резервом для розвитку незалежної держави. Наші опоненти можуть запитати: а чого ви досягли? У відповідь на це запитання поставлю інше: а чого досягли так звані «демократи» за 22 роки незалежності України? Нинішній економіці ще дуже далеко до того рівня, який був у 1991 році — останньому році існування СРСР. Ми сьогодні маємо лише 63 відсотки від того, що виробляла радянська Україна в останні роки соціалістичного будівництва. Незалежна Україна дуже відстає від Радянської і у промисловому, і в сільськогосподарському розвитку. Ми пишаємося і повинні пишатися тим, що під проводом комуністів всі українські етнічні землі були зібрані воєдино, ми не розбазарювали територію на відміну від «любих друзів», які в 2009 році віддали Румунії частину шельфу Чорного моря.
Звертаюся до виборців, які голосували за опозицію: скажіть, будь ласка, чи давали ви право своїм народним депутатам, яких ви делегували до парламенту, блокувати роботу законодавчого органу. Із 2000 законодавчих ініціатив лише 45 стали законами. До якого часу буде такий демарш? Комуністи сподіваються, що парламентарії розглянуть і підтримають їхні антикризові законопроекти. Зокрема, стосовно скасування пенсійної реформи, реформи в галузі охорони здоров’я, ліквідації заборгованості із заробітної плати.
Показовий приклад із усної народної творчості. На одному з парканів було написано: «Поверніть соціалізм». На другому паркані з’явився надпис: «Соціалізму не було». А потім з’явився третій надпис: «Поверніть те, що було». Сподіваюся, що ми його повернемо.
Арсеній Яценюк (фракція «Батьківщина»):
— Ми сподіваємося на те, що зустріч Президента з представниками політичних сил буде публічна, прозора, у присутності засобів масової інформації, і Україна почує про те, що відбувається в державі. А Віктор Федорович Янукович не просто почує, а й відреагує на все те, що відбувається в стінах і Верховної Ради, і в кожній українській хаті. 
Ми маємо до Президента неймовірно важливе запитання, яке стосується європейської інтеграції України. В його рамках є три тези, які повинні бути виконані. Основна з них — припинення політичних переслідувань та звільнення Юлії Тимошенко. Це питання постане на нашій зустрічі і ми хочемо, щоб Віктор Янукович дав чітку відповідь: коли і в які терміни будуть вирішені три ключові критерії для підписання угоди з ЄС і в який спосіб Ю. Тимошенко буде звільнена. 
Наступне, питання виборів. Проведення чесних і прозорих перегонів має відбутися у ті терміни, які визначені комітетом для проведення всіх дочасних виборів, а саме 27 жовтня поточного року. Йдеться про проведення виборів і у п’яти округах, де в опозиції вкрали перемогу, і про вибори в Києві. Це те питання, яке не вирішується в стінах Верховної Ради, це те питання, яке має вирішити Президент Віктор Янукович і дати вказівку своїй більшості проголосувати. Опозиція не раз наполягала на прийнятті відповідних постанов, але цього не відбулося.
Проте влада уже сьогодні розпочала підготовку до проведення перегонів. Наприклад, у 132-му окрузі (Миколаївщина), на якому під час парламентської кампанії Аркадій Корнацький отримав неймовірну підтримку миколаївців, було відправлено 120 осіб, які захоплюють його підприємство, знищують його компанію. Прошу вважати це моїм депутатським запитом до Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ та Голови Служби безпеки України.
Андрій Іллєнко (ВО «Свобода»):
— Влада встановила багаторівневе полювання на активістів Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у столиці та по всій Україні. Націоналістів б’ють кастетами, намагаються залякати, обмежують їм волю рішеннями підконтрольних судів, намагаються заборонити або перешкодити діяльності місцевих організацій. Таких фактів за місяць — близько двох десятків. Усе це відбувається під прикриттям правоохоронних органів, і потім міліція жодним чином не розслідує ці факти. Зокрема, в столиці було жорстоко побито активіста Володимира Карася. Міліція кваліфікувала факт того, що хлопцеві проламали череп, як легкі тілесні ушкодження.
У Черкасах група молодиків у футболках із написами «Бий жидів» розгулювала містом і видавала себе за «свободівців». «Свободівці» зафіксували цей інцидент, проте факт розпалювання міжнаціональної ворожнечі правоохоронні органи досі не розслідували.
Сьогодні є ще одна нова технологія, яку застосовує влада. Колись так звані «спецбоївки НКВД», які переодягалися в «упівців», били та грабували населення, називаючи себе повстанцями. Цю технологію сьогодні застосовує влада. Збирають своїх «гопників», які нападають на журналістів та на простих людей і нібито водночас кричать якісь націоналістичні гасла. Потім це позиціонують як поведінку націоналістів.
Нині відбувається наступ на одне з базових демократичних прав -право на мирні збори. Влада хоче припинити мирні збори, пікети та демонстрації. Зокрема, вони придумали, що не можна ходити на акції в медичних масках, шарфах і капюшонах. Шановна владо, не вам вказувати, як нам вдягатися і як вдягатися всім українцям. Ці хлопці в масках, яких ви саджаєте в тюрми, — це ваш жахливий нічний сон. Але повірте, це ті люди, які будуть майбутніми міністрами, депутатами. Це ті люди, які борються за справедливість і виходять на акції не за гроші. Настане час, і вони помстяться за цей маразм. Той, у кого не спідлене серце, озветься до нас, а у кого спідлене — до того озвемося ми.
Віталій Кличко (фракція «УДАР»):
— На сьогодні в Україні склалася критична ситуація. Стан економіки дійсно жахливий і соціальні зобов’язання, які держава взяла на себе, не виконуються. На цьому тлі рівень довіри до влади стрімко падає, а готовність громадян до протестів зростає. Приклад Туреччини показує, що приводом для цього може стати будь- що. Розповсюджуються чутки, що фракція «УДАР» є так званою тушкою. Ще раз хочу заявити: це провокація і фракція «УДАР» залишається монолітною. Також поширюється тиск на громадських активістів. Зокрема, кричущий факт протиправних дій стосовно керівника броварської організації партії «УДАР». Спочатку його позбавили адвокатської ліцензії, погрожували, потім спалили машину за те, що він захищав громадських активістів, які протестували проти знищення парку. Відповідні матеріали ми передаємо до Генеральної прокуратури.
Настав час для дуже серйозної розмови і відповідальних рішень. Президент повинен виконати свій обов’язок і особисто представити бачення розвитку країни і провести змістовну дискусію тут, в парламенті, з депутатським корпусом. Тому ми переконані: кулуарна зустріч лідерів опозиційних фракцій з главою держави в адміністрації Президента не має сенсу і не вирішить жодної проблеми. Найкращим способом забезпечити роботу парламенту залишається діалог. У нас є приклад цього — підготовка законів, необхідних до європейської інтеграції і безвізового режиму з ЄС. Над ними працювала робоча група з представників влади та опозиції, вносилися усі необхідні зміни.  Ми вимагаємо запровадити цю процедуру для всіх важливих законів. Тільки тоді робота буде результативною. Тоді не виникатиме підстав для блокування парламенту. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.