Завершився офіційний візит до України Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка. Під час білорусько-українських перемовин на найвищому рівні сторони обговорили питання поглиблення взаємовигідного співробітництва між двома державами, насамперед у торговельно-економічній і культурно-гуманітарній сферах. А також вирішення питання договірно-правового оформлення державного кордону між Україною та Республікою Білорусь. Відбулося підписання низки важливих договірних документів, спрямованих на розширення двосторонньої взаємодії, зокрема, у сферах охорони навколишнього середовища й природокористування, захисту прав споживачів.
Як зазначив Президент України Віктор Янукович на початку зустрічі зі своїм білоруським колегою «віч-на-віч», у них з’явилася «гарна можливість обговорити багато актуальних питань». Він також підкреслив, що в Україні чекали на візит Президента Білорусі.
«Прийнято формат відносин України з Митним союзом, нам також потрібно обговорити роль і можливості України в прийнятті й підготовці рішень, які б ішли в розвиток торговельно-економічних відносин із країнами Митного союзу і здійснювали гуманітарний зв’язок між нашими народами», — зазначив Президент України, повідомляє прес-служба глави держави.
За словами Олександра Лукашенка, між країнами накопичилися питання, котрі потребують вирішення. «Щоб у нас не залишалося хвостів на майбутнє. Ми до цього готові, білоруська сторона, і я вам про це заявляю. Якщо сьогодні українські експерти, фахівці й ви ухвалите аналогічні рішення, ми знімемо всі питання на сьогоднішній день у наших відносинах», — сказав Президент Білорусі, відзначивши важливість співробітництва України з Митним союзом і Єдиним економічним простором. «Україна — не чужа мені країна, і я все робитиму як глава держави, щоб підтримувати дуже тісні, дружні, максимально вигідні для України відносини», — підкреслив Президент Білорусі.
Олександр Лукашенко відзначив, що востаннє був у Києві під час фінального матчу Євро-2012. «Чудовий настрій, чудова атмосфера, дуже багато було зроблено, і мені цікаво було подивитися через якийсь час, як воно. Мушу зауважити, що молодці, об’єкти утримуєте в гарному стані», — підкреслив він.
Пізніше, відкриваючи україно-білоруські переговори в розширеному складі, Президент України заявив: «Той значний потенціал, який існує між нашими країнами, ми вважаємо, що він використовується не повною мірою. Є резерви, і, маючи такі хороші стосунки, звичайно, ми повинні мати й перспективу вирішення цих питань». За словами Віктора Януковича, обидві країни налаштовані на більш повне використання можливостей співробітництва в різних сферах.
Основою для активізації співробітництва ділових кіл України й Білорусі, на думку Президента, повинні стати і наявна договірна база, і нові угоди про співробітництво. «Ми покладаємо великі надії на те, що наші підкомісії запропонують нам такий порядок і конкретний напрям співробітництва в різних сферах», — сказав Віктор Янукович. Зокрема, йдеться про розвиток транспортних можливостей двох держав, транспортування нафти, військово-технічне і міжрегіональне прикордонне співробітництво, розвиток агропромислового комплексу, сільгоспмашинобудування.
Своєю чергою Олександр Лукашенко зазначив, що в України та Білорусі вже є певні досягнення у двосторонньому співробітництві. Зокрема, це стосується рівня товарообігу, створення спільних підприємств, що працюють в обох країнах. Проте, за словами Президента Білорусі, рівень співробітництва недостатній: «І у вас, і в нас працюють спільні підприємства. Це добре, але цього, звісно, недостатньо. Ми сповнені рішучості свій шлях пройти, створюючи більшу кількість із більшими обсягами виробництва спільних підприємств із серйозною локалізацією на українській землі».
Олександр Лукашенко також позитивно оцінив прийняту Україною програму з розвитку агропромислового комплексу та сільського господарства. «Ви правильно вирішили, що пройти цей шлях треба. Ми будемо корисні для України в реалізації цієї потужної програми», — сказав Президент Білорусі. За його словами, Мінськ готовий створювати спільні сільгосппідприємства для модернізації українського сільського господарства на основі сучасної техніки.
Учора з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком також зустрівся Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. Подробиці зустрічі — у наступному номері.
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).