«Срібно-золоте» свято відлунало у Чернігівському обласному палаці для дітей і юнацтва. Цього року 122 «золотих» та 38 «срібних» медалістів — випускників шкіл міста Чернігів, Ріпкинського та Чернігівського районів отримали найщиріші вітання та грошові винагороди за вагомі успіхи у навчанні від Благодійного фонду «Поліський оберіг» народного депутата України Владислава Атрошенка (на знімку).
Програму «Освічена молодь — розвинена держава», направлену на підтримку випускників шкіл, які досягли вагомих успіхів у навчанні, народний депутат України Владислав Атрошенко започаткував ще минулого року. Поштовхом для старту програми стало розуміння того, що талант потребує фінансової підтримки — статки більшості сімей на Чернігівщині не такі вже й значні. І дуже часто брак коштів у сім’ї стає на перешкоді до вступу до вищих учбових закладів за спеціальністю, яка дитині до душі. Окрім того, перспектива отримання фінансової нагороди має стати для учнів стимулом для кращого навчання, адже кілька років тому держава позбавила медалістів будь-яких пільг при вступі до вишу.
— Програмі «Освічена молодь — розвинена держава» лише один рік. Тому вона ще не зовсім така, якою я хотів би її бачити. Тож у наступному навчальному році треба налагодити роботу з нашими вищими навчальними закладами. Можливо, розробити якісь особливі олімпіади, можливо, ще щось, аби медалісти знали можливості місцевих вишів, а їх керівники — потенціал абітурієнтів, — наголосив Владислав Атрошенко, вручаючи грошові нагороди.
Урочистість тривала довго: у перервах між нагородженнями випускників (за «золоту» медаль — 500 гривень, за «срібну» — 400) на сцену з піснями й танцями виходили студенти чернігівських вузів. Поздоровити медалістів прийшли начальник обласного управління освіти Анатолій Заліський і представники трьох навчальних закладів обласного центру: Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка, Чернігівського державного технологічного університету і Чернігівського державного інституту економіки і управління.
Меценат і засновник програми «Освічена молодь — розвинена держава» Владислав Атрошенко невтомно вітав медалістів, знаходячи для кожного напутні слова, бажав їм щасливої долі й наголошував на тому, що ми всі повинні бути патріотами своєї землі, своєї країни. Зокрема, він сказав: «Будьте українцями сьогодні і завжди, працюйте і досягнете успіху. Виховуйте українцями своїх дітей, не забувайте батьків і педагогів». Він підкреслив, що не ділить випускників на «золотих» і «срібних». Вони всі для нього однаково дорогі. Адже в житті буває, що «срібні» випереджають «золотих» і досягають більших успіхів. Головне, що діти вже взяли свою першу життєву висоту — навчилися працювати над собою й досягати хорошого результату.
Чернігів.
Фото Ярослава РОЗМАРИЦИНА.