За визначенням фахівців аграрного ринку, сучасне садівництво є досить прибутковою справою. Але на відміну від традиційного вирощування зернових культур, потребує більш значних капіталовкладень. До того ж віддача від саду буде помітною не раніше, ніж через 5 — 7 років, а то й більше. Та це не затьмарило радісного настрою мешканцям Давидівки, які дізналися, що в них має з’явитися сад. По-перше — це додаткові робочі місця. А з ними на селі нині негусто...
Голова фермерського господарства «Славутич», на шести гектарах якого сьогодні вже ростуть саджанці найкращих сортів яблунь, Ігор Кравчук про плани на майбутнє говорить неохоче. Але навіть короткої розмови достатньо, щоб відчути — чоловік має далекоглядні плани. Зокрема, найближчим часом хоче збільшити площу багаторічних насаджень до 11,5 га, а це понад десять тисяч дерев.
Згодом, щоб не продавати зібрану продукцію за безцінь, треба буде встановлювати сховища, облаштовувати цех із виробництва тари. А це теж — чималі кошти. І їх треба повернути. Більше того, Ігор Кравчук не був би вдалим господарником, якби не планував з роками отримувати від саду прибуток. Адже гроші вкладає свої, тож і віддачі очікує від них повної. А тому переймається нині Ігор Петрович садом, як малою дитиною: тільки випадає вільна хвилина і — в Давидівку, де завжди кипить робота. Десять постійних працівників щодня обсапують дерева, підживлюють їх, поливають, формують крони. Звідси і гарний результат — саджанці милують око не лише господаря, а й людей, які біля них працюють.
Від усвідомлення того, що поряд з нами живуть працьовиті люди, які дбають про майбутнє, стає приємно на душі.
Нині Ігор Кравчук, не пасуючи перед численними перешкодами, відроджує колишню славу місцевих садівників, дає роботу жителям села, плекає майбутній щедрий врожай. Тож добре слово від вдячних споживачів не забариться.
Голованівський район
Кіровоградської області.
У молодому яблуневому саду керуючий давидівським відділенням СФГ «Славутич» Віктор Берега і бригадир садівничої бригади Валентина Наконечна.
 
Фото Віктора КІМНАТНОГО.