У Луганській області визначають коло підприємств різних форм власності, зацікавлених в отриманні інноваційних розробок місцевих учених. Щойно цей процес завершиться, депутати обласної ради розглянуть проект із фінансової підтримки наукових розробок, що мають практичне значення для розвитку економіки регіону. «У регіональної науки є потужний потенціал, яскраво виражений прикладний характер, висококваліфіковані й дуже перспективні кадри. Одне слово, все для того, щоб стати базисом, фундаментом сильної конкурентоспроможної економіки, — вважає голова облдержадміністрації Володимир Пристюк. — У цьому насамперед зацікавлені виробники та підприємці, які впевнені, що без новацій їхній продукт бути конкурентоспроможним на сучасному ринку просто не зможе».
За словами Володимира Пристюка, для створення інноваційної економіки потрібно будувати нові кооперативні відносини між підприємствами та науковими установами. Це дозволить сформувати замовлення на наукові розробки, що дійсно необхідні підприємствам усіх галузей області. У цьому напрямку хорошою основою може стати Програма внутріобласної та міжрегіональної кооперації на 2013—2017 роки.
Незважаючи на наявні проблеми, у вишів уже є конкретні напрацювання, які можуть бути корисні підприємствам регіону. Наприклад, Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля співпрацює з підприємством «Трасмаш» у сфері модернізації рухомої частини локомотивів. До того ж підприємство має намір виділяти стипендії найперспективнішим аспірантам вишу.
Донбаський державний технічний університет пропонує технології з вторинного використання відходів промислового виробництва для дорожнього покриття тощо. Учені вишу брали участь у розробці проектів реконструкції очисних споруд на шахті ім. Володарського, хімічного очищення води на Алчевському КП «Теплокомуненерго». У рамках програми внутріобласної кооперації в ДДТУ розробили проект зі створення технопарку «Вугілля-синтез-паливо».
А ЛНУ ім. Т. Шевченка реальні прибутки дає Центр природничих наук — лабораторія біохімічного синтезу, де освоєно технологію з вирощування клітин і виготовляють ліки, які потім відправляють на апробацію за кордон. Але для розвитку цього перспективного напряму і створення замкненого циклу необхідні додаткові кошти. Тому ректор ЛНУ Віталій Курило запропонував створити в Луганській області фонд наукових досліджень, який за підтримки обласної влади даватиме гранти на прикладні наукові дослідження, що мають попит на території регіону і є перспективними з точки зору прибутковості та зростання потужності економіки Луганщини.