Перспективи, економічна вигода та екологічна безпека для людей і довкілля у процесі видобування сланцевого газу — така була тематика круглого столу, що відбувся в Івано-Франківську за участю Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джона Теффта, представників американської енергетичної компанії «Шеврон», керівництва області, районів та науковців.

Як відомо, екологічна складова проекту викликає найбільше сумнівів у представників влади та захисників природи. Саме через це депутати Івано-Франківської та Львівської обласних рад ще досі не надали дозволів компанії «Шеврон» на початок розробки басейну Олеської площі, що розташована на території обох областей.

Голова обласної ради Василь Скрипничук повідомив, що проект уже має певну підтримку і депутатський корпус за наявності угоди з американською компанією готовий розглянути його на одній із сесій та заслухати фахівців під час проведення Дня депутата.

У свою чергу Джон Теффт ознайомив присутніх з досвідом видобування сланцевого газу в США. Як зазначалося, розробки палива на американських територіях сприяли створенню значної кількості нових робочих місць, зменшенню витрат на виробництво електроенергії, здешевленню газу для населення і промислових підприємств. Також посол наголосив, що «коли починає працювати відповідальний бізнес, то це приносить розвиток і позитивно позначається на місцевості» і «за умови правильних регуляторних правил, наявності відповідального гравця, компанії, яка видобуватиме ресурси, і дотримання при цьому всіх стандартів сланцевий газ може стати дуже важливим явищем для України».

Чимало запитань учасників круглого столу стосувалося екологічної безпеки, впливу розробки родовищ на навколишнє середовище. Генеральний менеджер компанії «Шеврон» Пітер Кларк розповів про технологію видобутку сланцевого газу і запевнив усіх у дотриманні компанією екологічних вимог та стандартів.

Та чи стане можливим видобування сланцевого газу на території Прикарпаття, вирішувати громадам, наголосив голова ОДА Михайло Вишиванюк. І зазначив: «Ми зацікавлені в тому, щоб компанія працювала в Україні, видобувала газ, щоб була забезпечена наша енергетична та економічна незалежність».

І обласна влада, і американські спеціалісти покладаються на місцевих науковців. Ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський повідомив про започаткування на базі університету факультету з підготовки фахівців у сфері добування сланцевого газу. Студенти, які навчатимуться за таким напрямом, матимуть можливість пройти стажування на родовищах у США. Окрім того, фахівці університету проведуть експертний аналіз розробок сланцевого газу, «щоб уже на стадії проектування запобігти всім можливим негативним наслідкам».

Також під час зустрічі було висловлено пропозицію, щоб якась частина орендної плати за користування надрами надходила до місцевого бюджету, що, в свою чергу, зменшить соціальне на-пруження, яке існує навколо цього питання.

За попередніми даними, з Олеської площі на заході країни та Юзівської на сході щороку можна буде добувати до 15 мільярдів кубометрів газу.

 

Івано-Франківськ.

Фото Миколи МАЦЮКА.

Голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк (крайній ліворуч), Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт (другий праворуч) та голова обласної ради Василь Скрипничук (крайній праворуч) під час роботи круглого столу.