Шестеро мешканців Корецького району Рівненщини (на знімку) цими днями отримали ваучери на перепідготовку за спеціальністю «Землевпорядкування», яку пройдуть за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. 

— Розвиток агропромислового комплексу в нашому аграрному районі неможливий без чіткої організації роботи землевпорядників, — сказав під час вручення ваучерів голова Корецької РДА Михайло Волинець. — А можливість здобути ще одну освіту після 45 років, яка передбачена соціальними ініціативами Президента України, — добра нагода підвищити конкурентоспроможність працівника на ринку праці. Адже із працевлаштуванням у Корецькому районі ситуація, хоча й краща за попередні роки, та все-таки непроста.

— У селі важко знайти роботу, особливо, коли тобі за 45. Тому треба бути професіоналом у своїй справі, щоб бути впевненим у завтрашньому дні, тим паче землевпорядникові, робота якого дуже відповідальна, — вважає землевпорядник села Іванівка Федір Шилан, який отримав ваучер під №1. — У нашій сільській раді 80—90 відсотків надходжень до бюджету від земельного податку. Для мене це не перша освіта, але хочу ще вчитися, бо набуті знання ніколи зайвими не бувають.

— «Ваучерне» навчання дає можливість здобути широкий спектр професій та спеціальностей, бо служба зайнятості співпрацює у цьому напрямі з багатьма навчальними закладами, — розповідає заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Тетяна Новорок. — Та й отримання ваучерів — це насамперед соціальний захист працюючих. Тож ця пропозиція цікава не так для безробітних, як для працюючих. До речі, в Корецькому районі четверо бджолярів району хочуть навчатися за рахунок ваучерів.

Наталія Ющук із Рівненського району ще недавно працювала медсестрою, але потрапила під скорочення і змушена була звернутися до служби зайнятості. Оскільки вакансій за спеціальністю для неї не знайшлося, спеціалісти районної служби зайнятості запропонували жінці змінити фах. Н. Ющук вирішила перекваліфікуватися на землевпорядника і в майбутньому разом із донькою, яка теж має таку освіту, започаткувати власний «землевпорядкувальний» бізнес.

— Можливість підвищити кваліфікацію, а відтак захистити себе професійно й заробити достойну пенсію надається людям старше 45 років, страховий стаж яких не менш як п’ятнадцять років, — розповідає заступник директора Рівненського обласного центру зайнятості Тетяна Новорок. — Для реалізації нового Закону України «Про зайнятість населення» 4 квітня 2013 року набрав чинності «Порядок видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці». Ним визначено механізм видачі ваучерів та перелік професій, спеціальностей і напрямів підвищення кваліфікації, для навчання, за якими може бути видано ваучер. Важливо й те, що ваучери видаються найперше не безробітним, а людям, які працюють, але хочуть підвищити власну фахову майстерність і закріпитися на робочому місці. Географія навчальних закладів, де може вчитися власник ваучера, не обмежується Рівним. За бажання можна здобувати освіту в будь-якому навчальному закладі України. Єдине обмеження — це вартість ваучера, яка не може перевищувати десять прожиткових мінімумів і становить на сьогодні 11 тисяч 470 гривень. Якщо ж вартість навчання вища, різницю може оплатити роботодавець чи сама людина, яка збирається навчатися. І ще одне: власникам ваучерів упродовж трьох місяців потрібно визначитися з навчальним закладом й укласти з ним договір про надання освітніх послуг.

До кінця року у службі зайнятості Рівненщини планують видати 800 ваучерів для перепідготовки, спеціалізації чи підвищення кваліфікації людям, які бажають почуватися більш упевнено в сучасних ринкових умовах.

Рівне.

Фото Миколи КОЛОДЯЖНОГО.