Хлібний колос обростає суперечностями
Жнива в Україні, які вже стартували з південних регіонів, розпочалися з невизначеностей. Міністерство сільського господарства США знизило прогноз урожаю пшениці нинішнього року в нашій країні до 19,5 мільйона тонн. Це на 11,4 відсотка менше, ніж там давали у травні. Головна причина таких негативних оцінок — посушлива погода. У вітчизняних керівних кабінетах корегувати свої прогнози з поправкою на спеку поки що не поспішають. Хоча ситуація і в Херсонській області (на тамтешніх ланах оголосили навіть надзвичайний стан), і в Криму, не надто обнадіює. У нещодавній заяві українського Мінагропроду цифри значаться значно оптимістичніші. Міністр М. Присяжнюк пророкує, що усіх зернових на наших ланах у підсумку буде 54—55 мільйонів тонн — ледь не стільки само, як намолотили позаминулого доволі хлібного року і значно більше, ніж торік, коли зібрали 46,2 млн. тонн.
Тим часом, Мінсільгосп США відповідно зменшив й обсяги експорту нашої пшениці в 2013/2014 маркетинговому році (липень 2013 — червень 2014) до 8 мільйонів тонн проти 9,5 млн., які американці прогнозували ще місяць тому. 
Для української економіки кількість проданого за кордон збіжжя має значення, адже реалізація продукції рослинництва — одна з небагатьох можливостей валютних надходжень. 
А, зважаючи на цьогорічні підтоплення в країнах об’єднаної Європи, наше зерно може виявитися там затребуваним. Варто додати, що з липня 2012-го з України експортовано вже 22 мільйони тонн збіжжя. Обсяги величезні, за кордон відправлено ледь не половину минулорічного врожаю.
Та навіть якщо по пшениці справдяться менш оптимістичні американські прогнози, пересічному споживачеві у цьому разі панікувати не варто -дефіциту не передбачається. Українці, кількість яких невпинно скорочується, за рік споживають близько 6 мільйонів тонн хлібних культур. А цифра, яку нам напророкували у США, більш як утричі перекриває цю норму. Тож, щоб утримати зернові експортні позиції, вистачить і такої кількості пшениці. Допоможе у цьому і кукурудза, посіви якої уже займають понад 4,8 млн. га (проти 4,5 млн. га торік). Її сходи навіть у південних областях перебувають переважно у доброму стані.
Треба сказати, що від реалізації хлібних культур за кордон чимало плюсів і для внутрішнього зернового ринку. Експорт утримує на належному рівні ціни на збіжжя в Україні, що робить його вирощування вигідним для аграріїв. Тобто на пшеницю, ячмінь, кукурудзу є оплачений попит (було б добре ще якось зменшити апетити зерноторговців), тож з реалізацією, схоже, проблем не буде. Звісно, йдеться про ті господарства, яким погода дозволить врожай виростити і зібрати. А вона, як видно, вкотре вносить у плани сільгосппідприємств свої корективи...
Фото автора.