У суботу на столичній Михайлівській площі відбувся завершальний етап об’єднавчого з’їзду ВО «Батьківщина», під час якого головою політради партії було обрано Арсенія Яценюка.

На початку з’їзду було зачитано звернення Юлії Тимошенко, у якому вона особисто рекомендувала Арсенія Яценюка на посаду голови політради партії «Батьківщина».
Сам А. Яценюк заявив, що опозиційні сили об’єдналися для того, щоб сформувати одну з найпотужніших команд в країні. «Ми сказали, що будемо разом, і ми виконали цю обіцянку. «Батьківщина», «Фронт змін», партія «Реформи і порядок», частина «Народного руху» та низка демократичних сил стала під єдиним прапором. Прапором потужної демократичної партії «Батьківщина», лідером якої є Юлія Тимошенко», — сказав він. А. Яценюк також закликав однопартійців довіряти один одному так, як він довіряє Тимошенко і як Тимошенко довіряє йому.
Крім того, учасники з’їзду закликали всі опозиційні парламентські фракції голосувати за євроінтеграційні закони та сприяти виконанню всіх критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, створення Зони вільної торгівлі та запровадження безвізового режиму для громадян України. 
Зрозуміло, що об’єднавчий з’їзд «Батьківщини» не міг не викликати різнопланових коментарів та оцінок. Зокрема, Юрій Луценко, виступаючи на Михайлівській площі, закликав, перш ніж організувати політичну революцію, пройти революцію моральну. «Ми маємо пройти моральне очищення, починаючи з себе», — сказав він.
М. Мартиненко, говорячи про подальші свої плани, повідомив, що стосовно членства в партії він поки що взяв паузу. «Я вирішив взяти паузу в цьому питанні. Я не хотів давати жодних приводів для спекуляцій навколо свого імені з боку тих, хто торпедував процес об’єднання. Але в моєму політичному житті нічого не змінилося. Я і далі працюю в опозиції у складі фракції «Батьківщина», підтримую лідера фракції Арсенія Яценюка, беру участь у роботі опозиції в цілому і «Батьківщини» зокрема».
А от член фракції «Батьківщина», лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, коментуючи те, чому його політсила не об’єдналася з «Батьківщиною», заявив, що цьому є дві причини: по-перше, тому що не запрошували, а, по-друге, навіть якби запросили, то не пішли б. «Це питання персоніфіковане, оскільки пов’язане вже з другою особою в партії «Батьківщина», головою фракції Арсенієм Яценюком. Я йому казав в очі і тому можу сказати тут: для того, щоб претендувати на керівництво 45-мільйонною країною, треба спочатку виявити себе у здатності організувати роботу 95 людей — нормальну, безконфліктну. Тому коли Арсеній Петрович почне слухати не тільки себе і своїх спонсорів, а й партнерів по фракції, це буде першим сигналом, що налагоджуються взаємини», — сказав А. Гриценко в ефірі одного телеканалу.
Ще один член фракції «Батьківщина» та лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко зазначив, що хоч його політсилу до участі об’єднавчому з’їзді запрошували, проте вона не пішла на злиття з міркувань ідеологічного характеру. «Позиція національної демократії завжди була правіше від «Батьківщини», а «За Україну!» є партією національно-демократичного спрямування», — сказав В. Кириленко та водночас запевнив, що партія й надалі лишатиметься в команді об’єднаної опозиції «Батьківщина».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Довідково
До складу президії політради оновленої «Батьківщини» обрано Ю. Тимошенко, А. Яценюка, О. Турчинова, О. Абдулліна, А. Авакова, С. Власенка, Л. Гриневич, А. Іванчука, А. Кожем’якіна, І. Кириленка, Г. Немирю, С. Пашинського, А. Пишного, П. Петренка, С. Соболєва, Б. Тарасюка, Я. Федорчука та Д. Шлемка. Голова політради матиме 13 заступників, а сама політрада налічує 84 члени.
Член президії і перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, голова політради «Батьківщини» Арсеній Яценюк.