Погоджувальна рада
Чи працюватиме парламент нинішнього пленарного тижня у звичайному пленарному режимі, чи блокування триватиме і більшості знову доведеться проводити «виїзне засідання» в іншому приміщенні — наразі ці питання залишаються відкритими. Опозиція наполягає на зустрічі з Президентом та його виступі в парламенті. Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що зустріч глави держави з фракціями обов’язково відбудеться, однак коли саме, поки що невідомо.
До порядку денного сесії Верховної Ради на пленарний тиждень 18—21 червня включено понад 100 питань, із них 24 — урядові законопроекти, п’ять — подані Президентом, решта — депутатські законодавчі ініціативи.
Здебільшого це ті ж самі законопроекти, які були включені до розкладу засідань парламенту минулого пленарного тижня, але їх не розглянули через блокування роботи парламенту опозиційними фракціями.
Зокрема, депутати нинішнього тижня планують заслухати звіт уряду про виконання закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» та ухвалити проект Бюджетної резолюції на 2014 рік, розглянути зміни до статті 98 Конституції України щодо повноважень Рахункової палати, призначити голову ЦВК та членів Вищої ради юстиції, обрати суддів та члена Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, ратифікувати низку міжнародних угод.
Опозиційні фракції продовжують наполягати на зустрічі з Президентом України і щоб Віктор Янукович виступив у парламенті з посланням до Верховної Ради та українського народу. Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запитав у Голови Верховної Ради Володимира Рибака, чи відбулася його зустріч із Президентом та чи готовий В. Янукович зустрітися з усіма лідерами фракцій.
В. Рибак повідомив, що минулого тижня він двічі зустрічався з Президентом України Віктором Януковичем, і глава держави готовий зустрітися з народними депутатами. Та оскільки у глави держави дуже насичений графік, зокрема, заплановано державний візит Президента Білорусі в Україну, зустріч відбудеться не сьогодні-завтра, а найближчим часом. «У найближчі дні зустріч з Президентом відбудеться, і ми розглянемо ті питання, які ви ставили перед Президентом», — сказав В. Рибак.
При цьому глава парламенту наголосив, що Віктор Янукович готовий до діалогу з депутатами, готовий розглянути всі питання, у тому числі й ті, які порушує опозиція, і його зустріч із лідерами фракцій обов’язково відбудеться. Щодо послання до парламенту, то В. Рибак зазначив, що за Регламентом передбачено лише виступ Президента в парламенті, але без запитань депутатів. Голова Верховної Ради також закликав парламентаріїв не ставити вимоги Президенту, а працювати над законами.
У свою чергу, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк наголосив, що Президент має дати чіткі відповіді на запитання депутатів, а опозиція не перешкоджатиме виступу глави держави у парламенті. «Жодної обструкції не буде, — запевнив А. Яценюк. — Публічна відкрита дискусія, яким шляхом іде країна, повинна відбутися». Лідер «Батьківщини» також запропонував створити Тимчасову спеціальну комісію з напрацювання змін до виборчого законодавства.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на погоджувальній раді заявив, що дуже низький рейтинг законодавчого органу та результативність його роботи нікого не може влаштовувати, і закликав керівників фракцій до консолідованої роботи над законопроектами, які потрібні для розвитку держави. О. Єфремов запропонував щодня працювати парламенту до вичерпання порядку денного. Лідер регіоналів запропонував ухвалити одночасно, пакетом, законопроекти про фінансові векселі, які узгоджено на рівні робочої групи. Нещодавно напрацьовано ще один законопроект на цю тему, в якому визначено відсоткові ставки за векселями та порядок їх погашення, що може викликати інтерес у бізнесу.
Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко висловив думку, що депутати вже цього тижня можуть повернути роботу парламенту в нормальне русло. Але в одному випадку: якщо влада перестане вдавати, що опозиції і суспільства не існує. «Бо проштовхнути через парламент рішення, вигідні лише владі, вже не вдасться», — наголосив 
В. Кличко. Лідер «УДАРу» сказав, що заслухати виступ Президента буде корисно не тільки опозиції, а й представникам влади. Водночас, на його думку, депутати повинні мати можливість обговорити стан справ у країні, поставити главі держави питання й отримати відповіді. Серед законопроектів, запропонованих до розгляду парламенту, Кличко відзначив декілька важливих блоків питань, які стосуються європейської інтеграції, змін до Конституції, ухвалення Виборчого кодексу на пропорційній системі з відкритими списками, призначення на осінь виборів у Києві та в п’яти проблемних округах, а також економічні та соціальні законопроекти. Водночас «УДАР» запропонував зняти з розгляду законопроекти про фінансові векселі.
Перший заступник голови фракції Комуністичної партії України Адам Мартинюк заявив, що порушення законодавства провокують саме представники опозиції, хоча вони говорять про порушення. «Ті, хто блокує роботу парламенту, самі стають на шлях порушення», — сказав Мартинюк. Фракція КПУ наполягає включити до порядку денного і невідкладно розглянути, зокрема, законопроекти про відновлення мережі дошкільних навчальних закладів, про запобігання підвищенню цін на житлово-комунальні послуги, про повернення у державну власність стратегічних галузей економіки, про соціальний захист педагогічних та медичних працівників на селі, щодо запровадження смертної кари, про загальнообов’язкове пенсійне страхування.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок на погоджувальній раді заявив, що йому набридло «моралізаторство» більшості». «Шановні, блокування парламенту — це не умова, а форма демонстрації протесту, що ви постійно порушуєте законодавство, — сказав він. — Ми що, повинні сидіти склавши руки і розвісити вуха? Ми вимагаємо, щоб Президент виступив у парламенті». Свободівці також наполягають включити до порядку денного сесії законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку сільського господарства, про перелік об’єктів, які не підлягають приватизації, щодо здійснення парламентського контролю за діяльністю Кабінету Міністрів та його членів, про мораторій на ліквідацію закладів охорони здоров’я.
У п’ятницю, 21 червня, під час години запитань до уряду депутати запропонували заслухати звіт віце-прем’єра Олександра Вілкула про стан автодоріг України. А після нього також з цього питання виступить міністр інфраструктури Володимир Козак та міністр з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських про підготовку до ймовірних надзвичайних ситуацій — повеней та пожеж.
 
Андрій Кожем’якін, В’ячеслав Кириленко.
 
Олег Зарубінський, Валерій Писаренко, Сергій Гордієнко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
ДОСЛІВНО
Володимир РИБАК, Голова Верховної Ради України:
 
— Президент готовий до діалогу і готовий розглянути всі питання, його зустріч із лідерами фракцій обов’язково відбудеться.