«У Донецьку масово отруюють собак!», — приголомшила «гарячу лінію» «Голосу України» мешканка Ленінського району міста Ірина Малишева. Перед виїздом на місце події попереджаю, що боюся дворняг. «Нічого, майже всі наші собаки вже вмерли», — «втішила» співрозмовниця.

«Вона лежала в калюжі на дорозі...»

У квітні до начальника Ленінського РВВС Донецька надійшло шість заяв від місцевих мешканців, всі — з однієї проблеми. Із заяви Ірини Малишевої: «Прошу знайти винних у масовому отруєнні собак 11 квітня 2013 року на вулиці Воровського, 13...». Загинуло шість тварин. «Останньою вмирала Ласка. Вона лежала в калюжі на дорозі, ми з перехожими переклали її на тротуар, кололи антидот у холку. У собаки були сильні спазми», — згадує жінка. Тепер порушено кримінальну справу за статтею 299 КК України — жорстоке поводження з тваринами.

На думку Ірини, дворняжок, найімовірніше, отруїли ізоніазидом — ліками від туберкульозу, які в собак викликають параліч дихальних м’язів. Зоозахисники зібрали блювотні маси померлих тварин, але... «Направлення на експертизу в міліції нам не дали, тому ветеринарна лабораторія відмовилася провести аналіз», — розводить руками співрозмовниця.

Собаки не тільки вмирають, а й зникають. 6 квітня цього року в Ленінському районі невідомі викрали Сніжка — пса, який жив на автостоянці. Дев’ять місцевих мешканців підписали звернення до комунального підприємства  «Тварини в місті»: «Двоє чоловіків у зеленій формі з емблемами на спині схопили Сніжка якимось зашморгом... і кинули в кузов «Газелі»... Георгій Іванович (господар стоянки. — Авт.) впізнав машину КП «Тварини в місті», бо вона не вперше приїжджає відловлювати собак у цьому районі», — зазначено в документі.

Директор підприємства Євген Гринчук відповів: «6 квітня 2013 року КП «Тварини в місті» вилов у Ленінському районі не здійснювало. Робота цього дня тривала в Пролетарському районі». Ірина впевнена: «У «Тварин в місті» — дві машини. Думаю, що одне їх авто таки було тут. «Петлею» собак ловлять тільки комунальники».

Вулицю зачистили від чотирилапих

Жителі району вже стикалися з «собачим криміналом»: 8 травня 2011 року співробітники КП стріляли у тварин снодійним. Любов Романенко розповідає: «Ранок, вихідний, повно людей — і собаки падають. Працюю в лікарні поблизу — там був повен двір псів із дротиками. Дози не були розраховані на вагу тварин, деякі померли».

Нині Ірина чекає на результати слідства і збирає дані про смерті собак в інших районах Донецька. Собак, які вижили, місцеві активісти заховали в притулку «ПІФ», одного пса вже «всиновили». А на місці загибелі тварин обвалився паркан, із землі стирчать поперечини у формі хреста.  Ірина Малишева підходить до «пам’ятника»: «Жахливе видовище. Вулицю зачистили — ось як це називається».

Справа рук догхантерів?

Цього року сигнали про винищення тварин надходять з багатьох районів Донецька. Влада міста, комунальні служби та зоозахисники разом намагалися розібратися в ситуації на прес-конференції, організованій Донецьким прес-клубом.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Начальник Головного управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міської ради Костянтин Савінов:

— Комунальні служби та житлові організації не вживають жодних заходів для знищення собак. Місто витрачає 2,7 мільйона гривень на рік на програму регулювання чисельності тварин гуманними методами. Ми працюємо за системою ВСП: відлов, стерилізація і повернення в середовище проживання. За перші чотири місяці нинішнього року через програму пройшло понад 3,5 тисячі собак. Також ми займаємося утилізацією трупів тварин. Наше комунальне підприємство виїжджає за заявкою і прибирає тіла — муніципалітет витрачає на це чималі кошти.

Щодо нового притулку, то багато розуму на його спорудження не треба, а от утримувати тварин там, і досить довго, буде дорого. 

Виконувач обов’язків начальника сектора дільничних інспекторів міліції Донецького міського управління ГУМВС України в Донецькій області, майор міліції Денис Ляшко:

— Міліція негайно реагує на випадки жорстокого поводження з тваринами: виїжджає на місце події, збирає первинний матеріал, проводить слідчі дії. У Донецьку за цей рік було 17 звернень за фактом жорстокого поводження з тваринами, за трьома розпочато кримінальне провадження. Наразі тривають поквартирні та побудинкові обходи, встановлення свідків та очевидців. Знайти злочинців складно: як правило, повідомлення надходять із запізненням, і міліція прибуває не по гарячих слідах, немає свідків та очевидців, які вказали б на правопорушника. Знайти винних у подібних злочинах ще жодного разу не вдавалося.

Довідково

З вересня 2011 року в Донецьку діє програма «Бездомні тварини», її реалізують благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» і міська рада. Собак відловлюють, стерилізують, прищеплюють від сказу і повертають у звичне середовище. Особлива ознака таких тварин — жовта кліпса у вусі.