Коли під’їжджаєш до Рупіте — селища на кордоні Болгарії з Македонією — впадають у вічі луки із соковитою розкішною травою, яка залишається зеленою навіть узимку. Секрет — у гарячих джерелах, які «підігрівають» ґрунт у цих краях і дають змогу отримувати по два врожаї на рік. Саме це місце обрала для спорудження будинку всесвітньовідома пророчиця Ванга. Тут вона приймала відвідувачів, а в останні десять років свого життя — жила постійно. Поруч із будинком росте бамбуковий гай — неймовірні, як для гірської місцевості, зарості. І це не єдине диво, яке зустрічається в цих краях.

Сліпа провидиця обрала місце для спорудження будинку, «побачивши» історію долини в оточенні гір. Ванга стверджувала, що колись тут розташовувалося ціле поселення, яке виявилося похованим разом із мешканцями під вулканічною лавою, і висловлювала співчуття людям, чиє життя так трагічно обірвалося. До речі, пізніші дослідження істориків підтвердили цей факт. Віщунка, яка з дитинства страждала від сильного головного болю, зізнавалася, що тільки в Рупіте відчуває полегшення і прилив сил.

Територія, оточена з трьох боків горами, де б’ють термальні джерела з температурою води 75 градусів, і справді має особливу енергетику. Одноповерховий будинок, де приймала людей і жила Ванга, виглядає скромно і не виділяється на тлі величної природи. Навколо — алеї з деревами, галявини і термальні озерця, над якими піднімається пара. За життя знаменитої віщунки вся територія навколо будинку була зайнята відвідувачами: вони спали просто неба або в наметах, по кілька днів чекаючи на аудієнцію. Сам прийом відбувався на веранді будинку, де господарка сиділа на старенькому дивані, вкритому килимом із довгим ворсом. За заповітом Ванги, будинок передано муніципалітету, і тепер кожен охочий може крізь скло роздивитися обстановку, в якій спілкувалася з відвідувачами сліпа провидиця.

За своє життя вона прийняла близько мільйона осіб. Розповідають, що жінка не приймала як оплату гроші — брала лише квіти, іграшки та солодощі — лукум, який дуже любила. Проте створила фонд свого імені, куди просила перераховувати кошти. Майже всі зібрані гроші пішли на спорудження церкви Святої Петки Болгарської, про яку мріяла. Двері храму сьогодні відчинено. Перед ними — пам’ятник віщунці, поруч — її могила, де завжди — живі квіти. У самій церкві — напрочуд реалістичні зображення святих та портрет Ванги. Чи то через те, що до розпису залучали світських художників, чи то через упереджене ставлення православної церкви до «язичниці», але храм тривалий час не освячували. Що, утім, не зменшило потік паломників.

Хто ж була Ванга — обдарована Богом чи дияволом? Чому тодішня болгарська влада зробила для неї виняток і офіційно виплачувала екстрасенсу зарплату? Суперечки з цього приводу точаться й досі. «Особисто я привозила до провидиці свою знайому з Росії, коли в неї пропав чотирирічний син, — пригадує мешканка Софії Олена Денісієва. — Родина відпочивала на річці, хлопчик пішов купатися — і не повернувся. Тіло не знайшли. Мати не знаходила собі місця. Коли ми були у Ванги, та сказала, що дитина жива. «Бідна дитина», — додала, давши зрозуміти, що хлопчику зараз дуже й дуже важко».

За чотири місяці малюка виявили мертвим поблизу сусіднього селища. Дитина була вкрай виснажена. Де хлопчик перебував увесь цей час, хто його утримував, залишилося загадкою. «Провидиця могла давати дивні, на перший погляд, поради, — продовжує Олена. — Приміром, тяжко хворій людині сказати: мовляв, поїдь до такого міста, знайди там такого лікаря — він тобі допоможе. І виходило так, що звичайний лікар із поліклініки міг зняти неправильний діагноз, поставлений консиліумом медиків або призначити правильне лікування».

А от екскурсовод Володимир Площаков ставиться до див Ванги дещо скептично. «У черзі завжди були інформатори, які доносили провидиці, хто і чому чекає на прийом. Пам’ятаю, я приїхав сюди, відвідувачів дуже багато, люди жили просто неба по кілька днів.

І раптом виходить із будинку розпорядник і каже: мовляв, Ванга наказала, щоб та жінка, яка стоїть 124-ю, прийшла зараз до неї. А в тієї жінки вдома — двоє маленьких дітей, вона не могла довго чекати і розповідала про це всім у черзі. 

Підслухати розмову було дуже просто. На мій погляд, провидиця справді мала талант передбачати, але для більшого «ефекту» користувалася допомогою таких от шпигунів».

Хай там як, та сьогодні будинок Ванги, її могила і храм залишаються місцем паломництва. Біля підніжжя гори нещодавно з’явився хрест, викладений із каміння, — спорудив його фонд. Вважається гарною прикметою привезти з Рупіте землю та воду, набрану неподалік церкви, де б’ють одразу два джерела — із холодною та гарячою водою. Контраст, як і сама персона бабусі Ванги.

 

Рупіте

Болгарія.

Фото автора.

Будинок, де приймала відвідувачів провидиця, нині передано муніципалітету.

Пам’ятник віщунці.