Україна потребує не лише фінансової, а й інституційної підтримки реформ з боку Євросоюзу. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час зустрічі з Високим представником Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики, Віце-президентом Європейської комісії Федерікою Могеріні.

«Україна ніколи не проводила системних реформ, тому інституційна підтримка не менш важлива, ніж фінансова», — сказав він, додавши, що українська влада єдина у розумінні необхідності реформування усіх сфер життєдіяльності держави та має відповідні «терпіння і рішучість».

За словами Володимира Гройсмана, щоб Україна могла протистояти новим викликам, необхідно здійснити конституційну реформу, провести децентралізацію та побудувати якісну систему державного управління, боротися з корупцією. Водночас він наголосив на важливості використання європейського та міжнародного досвіду реформ, у тому числі, у частині розвитку парламентаризму в Україні.

Голова Верховної Ради зазначив, що в Україні у демократичний спосіб відбулися вибори Президента та парламенту, сформовано уряд, у Верховній Раді вперше сформовано проєвропейську конституційну більшість, і парламент спроможний на законодавчому рівні підтримати запровадження реформ.

Володимир Гройсман згадав про результативний досвід співпраці з європейськими партнерами під час розробки Плану відродження України на 2015—2017 роки, наголосивши, що цей план передано новому урядові. Він повідомив, що документ має бути презентований на донорській конференції.

Керівник парламенту подякував європейським партнерам за підтримку позиції України у питанні мирного врегулювання конфлікту на сході держави. За його словами, йдеться про захист «базових цінностей: суверенності, вибору українським народом вектора європейського розвитку країни».

Голова Верховної Ради також підкреслив, що візит Високого представника Європейського Союзу має «ключове значення» для подальшого розвитку партнерських відносин з ЄС.

Своєю чергою, Ф. Могеріні заявила, що Євросоюз підтримує зусилля Президента Петра Порошенка щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України.

Високий представник Європейського Союзу погодилася з необхідністю надання нашій державі інституційної підтримки, зазначивши, що проведення інституційних змін сприятиме наданню фінансової допомоги. Водночас Ф. Могеріні наголосила на важливості ролі Верховної Ради у реалізації реформ.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.