Учора Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся з Прем’єр-міністром Чорногорії Міло Джукановичем. Вони обговорили питання щодо подальшого розвитку політичного діалогу між Україною та Чорногорією, поглиблення міжпарламентського та торговельно-економічного співробітництва.
В. Рибак висловив упевненість, що перший офіційний візит М. Джукановича в Україну як Прем’єр-міністра сприятиме інтенсифікації політичного діалогу між обома країнами.
Керівник українського парламенту підкреслив, що Україна розглядає Чорногорію як перспективного партнера в Балканському регіоні, особливо з урахуванням того факту, що український і чорногорський народи поєднує вікова традиція дружби. «Це є надійним підґрунтям для успішного розвитку всебічного співробітництва між нашими державами», — наголосив В. Рибак.
Голова Верховної Ради висловився за подальший розвиток співпраці між законодавчими органами країн, що є «традиційно важливою складовою розвитку міждержавного діалогу».
Він нагадав, що після парламентських виборів восени 2012 року в Україні та Чорногорії нашим спільним завданням має стати активізація міжпарламентського співробітництва.
В. Рибак поінформував М. Джукановича про сформування у Верховній Раді депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Чорногорією у складі 9 народних депутатів України та попросив передати Голові Скупштини пану Крівокапичу про готовність українських парламентаріїв налагодити тісну співпрацю. «На мою думку, регулярні зустрічі наших депутатів сприяли б також обміну досвідом щодо адаптації національних законодавств до стандартів Європейського Союзу, вступ до якого є стратегічною метою як для України, так і для Чорногорії», — сказав він.
Торкаючись питань торговельно-економічного співробітництва, глава парламенту підкреслив, що Україна зацікавлена у подальшому розвитку торговельно-економічних взаємин з Чорногорією та у галузі туризму. В цьому контексті він зауважив, що обсяги двосторонньої торгівлі товарами та послугами все ще далекі від бажаного рівня, хоча їхня динаміка має сталу позитивну тенденцію. В. Рибак запропонував активніше використовувати можливості бізнес-форумів та встановлення безпосередніх контактів між представниками ділових кіл.
У контексті необхідності подальшого розширення договірно-правової бази двосторонніх відносин України і Чорногорії голова законодавчого органу відзначив факт набрання чинності з 1 січня цього року Угодою між Україною і Чорногорією про вільну торгівлю, що надає додаткові можливості для нарощування двостороннього товарообігу.
На найближчу перспективу В. Рибак запропонував зосередити спільні зусилля на підготовці до підписання Договору між Україною та Чорногорією про дружбу і співробітництво.
Голова парламенту висловився також за необхідність зосередження зусиль для забезпечення проведення на постійній основі обміну культурно-мистецькими заходами. У цьому контексті він запропонував опрацювати можливість проведення Днів культури України в Чорногорії та Днів культури Чорногорії в Україні.
В. Рибак подякував керівництву Чорногорії за сприяння у започаткуванні вивчення української мови на філософському факультеті Чорногорського університету та створення української бібліотеки. Важливою подією в історії культурно-гуманітарних відносин обох країн він назвав і встановлення пам’ятника видатному українському поету Тарасу Шевченку в Подгориці та відкриття погруддя відомому чорногорську поету Петару Нєгошу.
Своєю чергою, Прем’єр-міністр Чорногорії зазначив, що їхня країна бачить себе у європейській спільноті, незважаючи на проблеми, з якими зіткнулася на цих теренах, та проблеми самого європейського співтовариства. За його словами, «Чорногорія демонструє той необхідний шлях реформ, щоб стати членом Європейського Союзу».
М. Джуканович високо оцінив всі позитивні зрушення, що відбуваються в Україні, висловив сподівання на підписання Україною Угоди про євроінтеграцію у листопаді поточного року. «Це підписання стане новим кроком як для України, так і для Європейського співтовариства в цілому», — сказав він.
Важливою частиною співпраці між країнами Прем’єр-міністр назвав міжпарламентську взаємодію. У цьому контексті він висловився за проведення найближчим часом зустрічі між керівниками парламентів і запросив В. Рибака відвідати Чорногорію з офіційним візитом.
Акцентуючи увагу на активізації торговельно-економічного співробітництва, М. Джуканович повідомив, що було досягнуто домовленості про проведення бізнес-форуму у м. Подгориці у вересні цього року, що сприятиме покращенню співробітництва та підвищенню товарообігу між країнами.
Підсумовуючи, В. Рибак зазначив, що наша країна буде «достойним членом європейського співтовариства, для цього потрібно лише небагато часу». «Сподіваюсь, Україна виконає свої зобов’язання перед Європейським Союзом, Угоду буде підписано, а головне — це ті завдання, які стоять перед нашими народами, — поліпшення рівня життя наших громадян», — наголосив керівник парламенту.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Цитата
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:
«Міжпарламентське співробітництво виступає рушійним елементом у створенні сприятливого клімату для розвитку торговельно-економічних зв’язків та бізнесових контактів».