За рахунок сучасних фільтрів і в Маріуполі, і в Єнакієвому, і в Запоріжжі буде чисте повітря
Презентація проекту будівництва нової аглофабрики відбулася на ПАТ «Єнакієвський металургійний завод» (Донецька область) за участі Президента України Віктора Януковича. Під час робочої поїздки на Донеччину глава держави ознайомився з планами модернізації металургійного підприємства. Будівництво нової аглофабрики було включено до програми поліпшення екологічного стану в Єнакієвому до 2020 року, розроблену за дорученням Президента в березні цього року.
Під час презентації підписано договір на детальний інжиніринг проекту між Метінвест Холдингом, до складу якого входить завод, і компанією Sіemens VAІ. Це останній етап проектування, після якого розпочнеться будівництво нової аглофабрики. Після її введення в експлуатацію викиди до атмосфери зменшаться в сім разів. Востаннє нову аглофабрику в українській металургійній галузі споруджували в 70-х роках минулого століття. Пуск нового цеху на ЄМЗ означатиме важливий етап у розвитку підприємства, якому виповнюється 116 років.
Головний акціонер компанії Метінвест Рінат Ахметов нагадав, що в модернізацію підприємства вже вкладено 670 мільйонів доларів. «Незважаючи на складні перешкоди, ми йдемо правильною дорогою. І сьогодні у нас головне питання — це чисте повітря. Незважаючи на те, що на світових ринках сталі сьогодні криза, ми свою обіцянку виконаємо. У містах, де присутні наші комбінати, а це і в Маріуполі, і в Єнакієвому, і в Запоріжжі — люди дихатимуть чистим повітрям. Тільки треба трохи зачекати».
Спілкуючись із робітниками заводу, Віктор Янукович підкреслив важливість проекту і пригадав, що сам, живучи в Єнакієвому, також відчував вплив аглофабрики. Виступаючи перед учасниками презентації, глава держави зазначив, що сьогодні головною проблемою підприємства є екологія. «Мене вразила цифра, що скорочені викиди до атмосфери на 50 тонн на місяць лише за рахунок сучасних фільтрів, сучасних технологій, установлених на нових доменних печах, — сказав Президент України. — Нова аглофабрика створить умови очищення атмосфери, за очищенням повітря отримаємо найсучасніші технології, які відповідатимуть найсуворішим світовим стандартам».
На думку Віктора Януковича, такі проекти потрібно втілювати і на інших промислових підприємствах. «Такі проекти дають можливість Україні стати в ряд високотехнологічних країн, які виконують не лише завдання зростання економіки і зростання виробництва, а й найважливіше завдання збереження навколишнього середовища. Україна іде в напрямі впровадження європейських стандартів».
 
Донецька область.