Голова Верховної Ради Володимир Гройсман і Координатор американської допомоги в Україні, Надзвичайний і Повноважний Посол Кліффорд Бонд обговорили в четвер співпрацю України і США у сфері надання гуманітарної і технічної допомоги нашій державі.
 Володимир Гройсман висловив вдячність США за дружню допомогу Україні. «Ми високо цінуємо вашу допомогу і сподіваємося на подальшу підтримку, бо припинення вогню на cході України — це важливе питання», — сказав він.
До того ж керівник парламенту підкреслив, що «припинення агресії і поновлення миру не означає припинення зміцнення обороноздатності країни».
Володимир Гройсман зазначив, що в Україні «покладають великі сподівання» на Мінські угоди.
Під час зустрічі сторони обговорили гуманітарну ситуацію на сході України, і констатували, що ситуація з переміщеними особами лише погіршується. У цьому контексті В. Гройсман зауважив: нині «є провокування нових гуманітарних проблем через агресію Росії».
Тому поновлення миру, на переконання Голови Верховної Ради, є основою для покращення життєвих умов переміщених осіб. Він поінформував, що невдовзі відбудуться комітетські слухання на тему: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції», і висловив сподівання, що ця дискусія дасть змогу напрацювати шляхи розв’язання цієї проблеми.
Сторони обговорили конституційну реформу в Україні. В. Гройсман підкреслив, що «це питання для держави надзвичайно важливе, особливо в частині децентралізації влади і перебудови країни». Керівник парламенту наголосив, що конституційний процес має відбуватися максимально прозоро, за участю Президента, Верховної Ради, представників громадянського суспільства та експертного середовища.
У контексті впровадження в Україні реформ В. Гройсман поінформував, що на розгляді в уряді перебуває «План відновлення країни на 2015—2017», який розроблявся під його керівництвом під час роботи в уряді, і до підготовки цього документа було залучено майже 300 експертів.
В. Гройсман зазначив, що на базі «Плану відновлення країни на 2015—2017» буде розроблено перспективний план законодавчої роботи Верховної Ради України, спрямований на втілення реформ у життя.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
ДОСЛІВНО
Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:
«Армія повинна бути такою, щоб у будь-який час могла дати відсіч новим нападкам. Підвищення нашої обороноздатності є дуже важливим, бо знижує бажання будь-кого посягати на нашу територію і незалежність».
Кліффорд Бонд та Володимир Гройсман.