На шляху до європейської інтеграції Україні варто врахувати у змінах до законодавства ймовірні соціальні виклики та досвід нових держав-членів ЄС щодо їх подолання. На такій думці зійшлися учасники міжнародної конференції «Соціальний вимір європейської інтеграції України. На шляху до нових законодавчих ініціатив та зміцнення співробітництва між Україною та ЄС», яка відбулася вчора у Верховній Раді з ініціативи парламентського Комітету з питань європейської інтеграції та Фонду імені Фрідріха Еберта.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко, відкриваючи зібрання, наголосила, що, понад 70 відсотків всіх законопроектів, які перебувають на розгляді в парламенті, проходять через експертизу комітету з питань євроінтеграції на предмет відповідності до європейського законодавства. 

При комітеті з питань євроінтеграції створено громадську раду з моніторингу законодавства на предмет відповідності до європейських стандартів, що набуває особливої ваги напередодні підписання угоди про асоціацію.

Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юрікова наголосила, що для України, на шляху до євроінтеграції є три пріоритети: перший — вдосконалення виборчого законодавства. ЄС продовжує наполягати на тому, щоб Україна основну увагу приділила розробці виборчого кодексу. Другий — вирішити питання з «політично вмотивованими» справами, в тому числі і зі справою Тимошенко. Третій — реформування судової системи, що має включати ухвалення нового закону про прокуратуру, змін до Кримінального кодексу, перегляд ролі Вищої ради юстиції, судової системи і статусу суддів.

Депутат Сейму Латвійської Республіки, член комітету у європейських справах Карліс Енгеліс поділився латвійським досвідом євроінтеграції до ЄС. Латвія вже 10 років є членом ЄС. Цей період можна поділити на три етапи: перший, при вступі до ЄС, супроводжувався величезним економічним бумом і зростанням, потім настав період серйозної кризи, а зараз триває відновлення. За словами латвійського депутата, певні економічні тенденції між Україною та Латвією є схожими, хоча у кожної країни власний неповторний шлях. У Латвії значні проблеми у розвитку економіки, за словами  К. Енгеліса, були пов’язані з тим, що у період економічного зростання стрімко зріс ринок праці та рівень зарплат, але водночас швидко зростали ціни, що поглибило інфляцію. Надмірне кредитування призвело до накопичення кредитних боргів та завищеної вартості нерухомості: люди вклали кредитні кошти у будинки та квартири, але за декілька років втратили до 30 відсотків вартості нерухомості. Шаленими темпами зростало і безробіття, досягнувши у 2009 році 22 відсотків.

На думку учасників конференції, з подібними викликами може зустрітися і Україна на шляху до ЄС. Тому законодавцям важливо проаналізувати можливі соціальні наслідки від європейської інтеграції з урахуванням міжнародного досвіду.

(Зліва направо) депутат Сейму Литовської Республіки Карліс Енгеліс, заступник голови представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юрікова, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко, координатор проектів Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні і Білорусі Галина Мещерякова.

Фото Анастаcії СИРОТКІНОЇ.

 

ДОСЛІВНО

Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юрікова:

Обидві сторони — це Європейський Союз і Україна — розглядають нинішній рік та підготовку угоди про асоціацію як можливість розширити співпрацю. Сподіваюся, що Верховна Рада запрацює і ухвалить закони, необхідні для євроінтеграції.