На Волині відбулось XVІ засідання ради транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг». Нагадаємо: у грудні минулого року в місті Бресті Республіка Білорусь у порядку ротації повноваження керуючого Президії Ради «Єврорегіону «Буг» передали голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку.

Учасниками засідання Ради з української сторони були: голова Волинської обласної державної адміністрації, голова Президії Ради Транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг» Борис Клімчук, голова Волинської обласної ради Володимир Войтович, Генеральний консул України в Бресті Олег Мисик. Білоруську делегацію очолив перший заступник голови Брестського облвиконкому Михайло Юхимчук, польську — маршалок Люблінського воєводства Кшиштоф Гетьман. У засіданні взяла участь Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи.
У ході зустрічі в Луцьку польські партнери з Люблінського воєводства розповіли про підготовку спільної Транскордонної стратегії на 2014—2020 роки.
У свою чергу, начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Волинської ОДА Андрій Ломага ознайомив учасників з перспективами реалізації стратегічних проектів у рамках програм Європейського Союзу: Програми прикордонного співробітництва «Польща—Білорусь—Україна» 2014—2020 та «Сприяння територіальному співробітництву країн Східного партнерства». Учасникам «Єврорегіону «Буг» було презентовано проект «Створення транскордонної інфраструктури ефективного управління процесами трудової міграції в «Єврорегіоні «Буг». Сторони прийняли рішення про проведення в Луцьку у вересні 2013 року семінару з транскордонного співробітництва за підтримки Асоціації Європейських прикордонних регіонів. На семінарі заплановано обговорити впровадження у 2014 році нових програм співробітництва ЄС на його зовнішніх кордонах, а також використання можливостей такого юридичного інструменту, як Європейська група територіального співробітництва.
У рамках транскордонного засідання «Єврорегіон Буг» відбувся семінар з питань управління процесами трудової міграції в українсько-польському прикордонні.
До складу транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг» включено ще одного учасника — Мазовецьке воєводство Республіки Польща, адміністративним центром якого є Варшава.
Волинська область.
ФАКТ
Волинська та Брестська області підписали Угоду про співпрацю між управліннями статистики регіонів. Учасники партнерських регіонів також обговорили та підписали спільний План заходів з розвитку співробітництва у рамках транскордонного об’єднання «Єврорегіон «Буг» на 2013—2014 роки.