У Тернопільській області працівники інспекції з питань захисту прав споживачів під час кожної другої перевірки виявляють порушення. Як повідомив «Голосу України» завідувач сектору ринкового нагляду Роман Майка, з початку року на неякісні товари та послуги надійшло понад сто скарг. Споживачам повернуто більш як 62 тисячі гривень. Останнім часом, зазначають фахівці, ринок заполонили підробки та вироби сумнівної якості. Розчарування нерідко чекає й на тих, хто, економлячи час, купує товари через Інтернет. Скажімо, чимало нарікань на якість модних нині планшетів. На жаль, несумлінні виробники нерідко тримають кругову оборону, інспекторів з перевірками подекуди й на поріг не пускають.
Тож в області планують створити гнучку інноваційну систему споживчої політики, яка відповідає світовим стандартам. Сприятиме поширенню правових знань у сфері захисту прав покупців і угода про співпрацю, яку підписали у Тернополі голова облдержадміністрації Валентин Хоптян і голова Держінспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.
На думку очільника ОДА, захищати потрібно не лише споживачів, а й бізнес. Останній, зокрема, — від чиновницьких поборів. Про актуальність питання свідчить те, що з області «втекли» понад тисяча бізнесових структур, які зареєстрували свої підприємства в інших регіонах.
Тернопільська область.