Західний регіон рухається в європейську сім’ю, вважає голова ОДА Віктор Шемчук
 
Перших 100 днів своєї роботи голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук підсумував 12 червня в передачі регіонального державного телебачення. Два телевізійні ведучі по черзі надали по одному запитанню присутнім журналістам, після чого відповіді у запису через чотири години прокрутили львівській громаді. Все було прогнозовано і без жодних несподіванок. Хоч новий керівник області не раз демонстрував, що не боїться несподіваних запитань і вільно може спілкуватися з журналістами у прямому ефірі, на всякий випадок, вирішили перестрахуватися. А даремно.
Віктор Шемчук продемонстрував, що він на Львівщині не чужа людина, і говорив як стовідсотковий галичанин.
Порозумівся з депутатами
Найбільше досягнення Віктора Шемчука за 100 днів, на думку двох політологів з Львівського національного університету імені Івана Франка, що він знайшов спільну мову з обласною радою і вже ніхто не говорить про його відставку. Мало того, йому навіть прогнозують нове кар’єрне зростання.
Якщо перейти до практичних справ, то три місяці знадобилися новому очільнику області, щоб нарешті назвати прізвища п’ятьох заступників голови ОДА. Але на рівні департаментів остаточно не вирішено кадрові питання — можливі ротації. До районів ще руки не дійшли. Під знаком питання керівники Жовківської і Бродівської районних адміністрацій.
Віктору Шемчуку, на відміну від попередників, вдалося самому сформувати команду без тиску місцевих олігархів і політичних сил: «Люди, які тут працюють, відповідають моїм критеріям порядності, відповідальності. Так, я відповідаю за тих працівників, з якими приїхав сюди працювати».
Але найбільша перевага нового керівника, що він не пов’язаний з корупційними бізнесовими схемами, тому може вільно вести діалог і не оглядатися.
Не Сицилія і не Палермо
Нова команда почала вивчення ситуації в регіоні з демографічних проблем. Глянули на перспективу аж до 2030 року і побачили ті виклики, які чекають в недалекому майбутньому. Виявилося, що така велика кількість шкіл і дитячих садочків не буде потрібна. Тому намітили плани, як ефективно використовувати кошти, яких хронічно не вистачає, а це означає сконцентруватися на питаннях, які можна вирішити ефективно.
Ходили чутки, що Львів — це Сицилія чи Палермо. Після аналізу з’ясувалося, що все занадто надумано. Якщо Львівська область за рівнем населення, економічного розвитку перебуває на п’ятій-шостій позиції в країні, то за рівнем злочинності теж на цьому місці. Діяльність правоохоронних органів відповідає тим викликам, які сьогодні існують, вважає Віктор Шемчук.
Однак систему поборів, яка існує в багатьох сферах життя, схоже, навіть колишньому прокурору не вдасться подолати.
Куди йдемо?
Львів теоретично перебуває на другому місці в Україні за доступністю бізнесу і за можливостями з розвитку підприємництва. Протягом двох місяців голова ОДА провів 25 зустрічей з потенційними інвесторами. Якось до нього в оперному театрі підійшов бізнесмен і запитав:
— Це правда, що системним інвесторам ви даєте номер свого мобільного телефону?
— Я готовий навіть безсистемним інвесторам надавати свій мобільний телефон, аби лише приходили, — відповів Віктор Шемчук, який вважає, що перші результати роботи його команди будуть відомі у січні наступного року, коли підіб’ють підсумки роботи за 2013-й.
Перше. Перспектива — це створення сприятливих умов для інвестора, незалежно, звідки він прийде, зі сходу чи заходу. Друге — до кінця цього року профінансувати ті програми, які були прийняті. Голова адміністрації готовий їхати до Києва і як професійний жебрак вибити кошти.
Останнім часом трохи змінилася тональність розмов. Колись більше говорили, як поділити гроші, а нині — як заробити, як привабити інвестора і вітчизняного виробника.
Віктор Шемчук вважає, що вдасться переломити ситуацію, і бізнес й далі рухатиметься до Львова. Хоч, на думку підприємців, минулими роками все було навпаки. Побори приводили до того, що нові підприємства частіше відкривали, розвивали бізнес у Закарпатській, Івано-Франківській та Тернопільській областях — там чиновники не були такими голодними, як на Львівщині.
І наостанок, ось що заявив Віктор Шемчук, куди рухатиметься Львівська область під його керівництвом: «Львів і область, на мою думку, той регіон, який ніколи з Європи не виходив. Оперний театр, в якому я сказав цю фразу, ніколи не перебував в іншій системі координат. Ми на сьогодні ставимо перед собою досить амбітну мету: показати на прикладі Львівщини переваги євроінтеграції перед будь-якими іншими шляхами, які нам пропонують. Я свідомий, яку високу планку перед собою ставимо. Ми повинні створити імідж Львівській області як європейського центру з європейського регіону. Я впевнений, що наші люди не бачать себе в іншій системі координат, як європейській. Ми повинні об’єднати нашу енергію, щоб перетворити Львівську область на потужний потяг, що витягне всю Україну в європейську сім’ю».
 
ДО РЕЧІ
 
На Львівщині розпочали програму «Регіон вільний від корупції». Перші наслідки вже дали про себе знати. Це кримінальні справи про хабарництво у Миколаєві, комерційній академії, податковій адміністрації, облавтодорі.
 
На знімку: голова Львівської ОДА Віктор Шемчук.
 
Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.