Ініційовані Опікунською радою Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» і внесені представниками всіх основних фракцій парламенту до Верховної Ради законопроекти №№2875, 2876, 2880 передбачають потрійне збільшення акцизу на пиво вже цього року. 30 травня в Дніпропетровській філії Інституту Горшеніна лікарі та громадськість регіону за участі народного депутата Андрія Шипка обговорили нюанси цих законопроектів.

Народний депутат Андрій Шипко розповів про те, що у Верховній Раді створено міжфракційне депутатське об’єднання «За тверезе майбутнє України», до якого ввійшло понад 100 депутатів. Одним із головних завдань його члени бачать — поліпшення стану дитячого здоров’я.

«У цьому році ми плануємо добудувати новий корпус дитячої лікарні «Охматдит» і оснастити його сучасним обладнанням. Там робитимуть операції з пересадки кісткового мозку від нерідних донорів. Для закінчення будівництва необхідно 1,4 мільярда гривень, — відзначив парламентарій. — Також дуже великою проблемою ми вважаємо споживання неповнолітніми алкоголю й маємо намір із цим боротися. Зіставивши ці факти, ми підрахували, що, піднявши акцизи на пиво, вже цього року ми зможемо одержати майже 1,8 мільярда гривень, які будуть спрямовані на закінчення будівництва. Це необхідно зробити прямо зараз. Тому що в Україні сотні дітей потребують пересадки кісткового мозку. Крім того, підвищивши акцизи на пиво, ми зробимо алкоголь менш доступним для дітей і підлітків».

За даними обласного наркодиспансеру, з кожних 100 алкоголіків 15 хворі на пивний алкоголізм. І хоча пивний алкоголізм ще не винесений в окреме захворювання, за п’ять років ця проблема значно збільшилася. «Пиво по суті своїй є розведеним алкоголем, тому дає подвійне навантаження — етилове і водне, — вважає завідувач відділення інтенсивної терапії диспансеру Світлана Богатикова. — Страждають серцево-судинна система, мозок, легені. Зловживання пивом викликає набряк легенів, головного мозку, цироз печінки. У організму, що росте, залежність від пива розвивається за 2—4 місяці. До нас у відділення приходять хворі в жахливому стані з набряками легенів і мозку. Їх дуже важко повернути до нормального життя».

Операція з пересадки кісткового мозку коштує від 150 до 200 тисяч євро, іноді й більше. Практично нікому не під силу оплатити такі операції. Торік в області було прооперовано 16 дітей: 4 — за рахунок держави, інші — за рахунок добродійників.

«Багато дітей не доживають до операції тільки тому, що немає грошей. Ми збираємо гроші в соцмережах, супермаркетах, на вулицях, де тільки можемо, — каже волонтер дитячого онковідділення Олена Володіна. — Для нас дуже важливо побудувати центр, де ми зможемо рятувати наших дітей. Пиво не є першою необхідністю, понад те, воно шкодить молоді. Тому я не думаю, що підвищення акцизу спровокує якісь проблеми в суспільстві».

Дніпропетровська область.

Довідка

У зареєстрованих законопроектах передбачаються зміни до Податкового кодексу (акцизна ставка на пиво змінюється з 87 коп. до 2,5 грн.), до Бюджетного кодексу (отримані від підвищення акцизу гроші спрямують на розвиток охорони здоров’я) і закону про держбюджет на 2013 рік (отримані від підвищення акцизу гроші підуть на закінчення будівництва корпусу лікарні «Охматдит»).

Думка

«Новий онкологічний корпус дитячої лікарні «Охматдит» концентруватиме найтяжчих хворих з усією України, — каже завідувач відділу планової хірургії з онкологічними ліжками обласної дитячої лікарні Олександр Гладкий. — У цьому центрі можна буде розмістити лабораторії з забору кісткового мозку, зберігання та введення цих препаратів хворим. Можна буде розв’язати проблеми трансплантації кісткового мозку, високодозованої хіміотерапії, проводити хірургічні втручання. Неродинна пересадка кісткового мозку в Україні не проводиться. В інших країнах зробити це дуже дорого. Тому такий центр Україні життєво необхідний».