На столичному НСК «Олімпійський» триває перша Міжнародна бізнес-конференція «ABC: Ukraіne&Partners» (на знімку), яка покликана об’єднати зусилля уряду та бізнесу для стабільного розвитку економіки України та створення привабливого середовища для залучення інвестицій. Програма конференції передбачає 16 панельних дискусій та круглих столів із найактуальніших проблем розвитку вітчизняної економіки. Участь у конференції беруть представники майже 1,5 тисячі компаній та понад 3 тисячі бізнесменів.

Як зазначив прем’єр Микола Азаров, основний акцент під час першого бізнес-форуму робиться на галузях, що мають найбільший потенціал для росту: агропромислового комплексу та ІT-галузі. Конференція завершиться сьогоднішнім пленарним засіданням, у якому, зокрема, візьмуть участь глава українського уряду Микола Азаров, прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович, екс-президент Європарламенту Пет Кокс, колишній польський віце-прем’єр Лєшек Бальцерович.

До речі, під час учорашньої зустрічі з українським главою уряду прем’єр Чорногорії Міло Джуканович подякував Миколі Азарову за запрошення взяти участь у роботі першої Міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraіne&Partners» та повідомив, що в ній беруть участь представники 11 чорногорських компаній. «Україна має надзвичайно гарний потенціал в енергетиці. На жаль, ми самі не здатні реалізовувати великі енергетичні проекти, тому запрошуємо українських партнерів брати участь у таких проектах», — сказав прем’єр Чорногорії.

Під час учорашньої панельної дискусії «Інвестиції в аграрну галузь України. Нагодуємо світ разом!», що відбулася в рамках конференції, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов, наголосивши на великому потенціалі вітчизняного АПК, повідомив, що вже зараз кожна четверта гривня надходжень від експорту зароблена аграріями. «Тенденції розвитку аграрного сектору диктують зростаючі потреби у продовольчих товарах, тож сьогодні сільське господарство є стратегічною галуззю для економіки України», — сказав він. Перший віце-прем’єр висловив думку, що саме завдяки впровадженню реформ у агропромисловому секторі вдалося значно збільшити об’єми залучених інвестицій.

Утім, перший віце-прем’єр переконаний, що інвестиційний потенціал аграрного сектору реалізований далеко не повністю. Тож уряд налаштований на значне збільшення обсягів іноземних інвестицій саме в цю галузь. До того ж С. Арбузов звернув увагу на те, що нині якраз великі агропромислові компанії України почали активніше виходити на зовнішні ринки капіталів. «У період фінансової кризи публічні розміщення цінних паперів здійснили лише підприємства аграрного сектору. За прогнозами аналітиків, у наступні 5—10 років українські агропромислові компанії можуть отримати приблизно 20—30 мільярдів доларів», — припустив С. Арбузов. Він також підкреслив, що вже цього року передбачається збільшення розмірів інвестування до 3 мільярдів доларів, що втричі більше за минулорічні обсяги.

А президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко висловив думку, що в найближчому майбутньому українські аграрії зможуть виробляти до 90 мільйонів тонн зерна, що дозволить нашій державі посісти друге місце у світі з його продажу. Щоправда, для цього в аграрну галузь треба залучити близько 70 мільярдів доларів інвестицій. «Нині Україна входить до п’ятірки світових лідерів з експорту зерна, але в найближчому майбутньому ми можемо зайняти друге місце», — припустив Л. Козаченко.

Сьогодні в рамках конференції за участі віце-прем’єра Олександра Вілкула також відбудеться круглий стіл на тему: «Від Євро-2012 до Євробаскету-2015 та Зимової олімпіади-2022». Важливість цього обговорення пов’язана з тим, що зараз Україна активно веде підготовку до проведення ще одного масштабного спортивного свята — чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року та готується до подачі заявки на проведення Зимових олімпійських ігор 2022 року.

Фото Олександра КОСМАЧА (Укрінформ).

факт

Темпи зростання капітальних інвестицій в сільське господарство за останні сім років становили 191%, тоді як у цілому по економіці — 116%. Обсяги прямих іноземних інвестицій в сільськогосподарське виробництво у 2012 році зросли на 5,3% порівняно з попереднім роком. Близько 60% іноземних інвестицій в АПК йдуть на розвиток виробництва експортної продукції, а саме зерна, насіння соняшнику, ріпаку та сої.