Учасники парламентських слухань на тему «Стан дотримання прав людини в Україні» констатували, що позитивні зміни у цій царині відбуваються, але ще більше роботи попереду. У майже всіх виступах лунало бажання якомога швидше змінити ситуацію на краще. Висловлені пропозиції будуть ретельно опрацьовані Комітетом з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин і включені до рекомендацій парламентських слухань.

Найбільш кричущі з наведених фактів порушень прав людини стосувалися системи виконання покарань та судових рішень, заборгованості з виплати зарплат, гендерної нерівності, потреб національних меншин.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що за результатами моніторингу Омбудсмена зафіксовано безліч порушень прав підозрюваних у скоєнні злочину, взятих під варту, провину котрих ще не доведено. Транспортування для участі у судових засіданнях осіб, взятих під варту, за словами В. Лутковської, зовсім не відповідає європейським вимогам і нерідко перетворюється майже на тортури. У спецавтомобілях та спецпотягах для перевезення заарештованих нема вентиляції, питної води, належного освітлення в туалетах, площа на одну особу становить від 50 квадратних сантиметрів до метра. У судах підсудних також утримують у антисанітарних умовах. 

Уповноважений за результатами проведеного моніторингу спрямувала подання Прем’єр-міністру України з пропозицією створити робочу групу з метою розробки спільного плану заходів щодо забезпечення належного захисту прав осіб, взятих під варту, особливо під час транспортування до суду.

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк відзначив, що, за рейтингом Європейської комісії з питань ефективності судочинства, незважаючи на колосальну перезавантаженість вітчизняної судової системи, за рівнем оперативності розгляду справ Україна посідає одне з перших місць у Європі.

Голова ради громадської правозахисної організації «Донецький Меморіал» Олександр Букалов розповів про різні порушення прав ув’язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі. Наприклад, вони не можуть оформити пенсію та пенсійне страхування, допоки перебувають за гратами. А в’язні, котрі працюють у колоніях, за 25 виходів на роботу отримують аж 21 гривню.

Представник Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Есан у своєму виступі відзначила, що в останні два десятиліття Україна досягла значного прогресу в забезпеченості гендерної рівності, але все одно ситуація в нашій державі далека від ідеальної. За даними доповіді про розвиток людини за 2013 рік, за рівнем гендерної нерівності Україна посідає 57-ме місце серед 186 країн, стан справ у Росії та інших країнах регіону набагато кращий.

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко наголосив, що останні рішення глави держави від 1 червня цього року спрямовані саме на вирішення найсерйозніших проблем у сфері охорони дитинства. Це право на якісну медичну допомогу, повноцінне 100-відсоткове лікування дітей з онкологічними та іншими важкими й рідкісними захворюваннями, створення системи підтримки і захисту сімей, які опинилася в складних життєвих обставинах, та низка інших завдань. Окремо Президент поставив вимогу щодо захисту українських дітей, які всиновлені іноземними громадянами, щоб знати про долю кожної дитини, яка сьогодні виховується за кордоном.

Президент Ради національних товариств України Ілля Левітас звернув увагу на проблеми з виконанням закону про національні меншини. За його словами, 20 років існує цей закон і 20 років його не виконують. Представники нацменшин також обурені тим, що їх немає у жодному організаційному комітеті, створеному з нагоди великих подій, — 200-річчя від дня народження Т. Шевченка, 70-річчя Перемоги.

Під час парламентських слухань не обійшлося і без впливу політики. Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко (єдиний фракційний лідер, котрий був присутній на слуханнях) у своєму виступі гостро розкритикував чинну владу за порушення прав людини, провал пенсійної та медичної реформи, скорочення соціальних виплат інвалідам, чорнобильцям, багатодітним матерям. У свою чергу депутат від Партії регіонів Ганна Герман закликала Кличка припинити блокування парламенту і прийняти ті закони, які допомагають людям боротися зі злиднями, захищають населення. «Якщо у нас можуть бути певні неузгодження, то в правах людини на захист проти злиднів ми повинні бути єдині, — влада і опозиція, — сказала Г. Герман. — Тут маємо бути разом, припинити блокування трибуни».

Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак наголосив, що реформування потребує судова система, а діяльність силових відомств та прокуратури повинна відбуватись у правозахисному руслі. За його словами, потрібно продовжити боротьбу з бідністю, безробіттям, створити доступну для пересічного громадянина систему охорони здоров’я, надати можливість розвиватися підприємницькій діяльності на основі чесної конкуренції. А для цього, зазначив В. Рибак, потрібно забезпечувати відкритість та прозорість діяльності органів виконавчої влади, а також участь громадськості у процесі формування та реалізації державної політики.

тенденцІЇ

У 2012 році на культурні потреби кожного представника нацменшин держава виділила 8 копійок, а в 2013-му — три копійки.