3,5 мільйона наших співгромадян інфіковані вірусними гепатитами. Щоденно про ВІЛ-інфекцію дізнаються 58 українців. Щодня в Україні туберкульоз вражає 102 людини. Кожного дня від трьох епідемій у державі помирає 209 осіб.
Ці цифри у відкритому листі до Прем’єр-міністра наводить голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, іншим соціально небезпечним захворюванням та з питань контролю за забезпеченням лікарськими засобами і медичними виробами, що закуповуються за державні кошти, Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Донець (на знімку). Народний депутат нагадує, що Президент України публічно пообіцяв у повному обсязі профінансувати лікування хворих на смертельні хвороби. Ще 15 травня, тобто місяць тому, Кабінет Міністрів мав подати на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до держбюджету 2013 року стосовно додаткових видатків у розмірі 607 мільйонів гривень на закупівлю медичних препаратів для лікування гепатиту, СНІДу і туберкульозу. Однак ситуація досі залишається на рівні протоколу про добрі наміри. Між тим час невблаганно спливає: на календарі — останні пленарні тижні парламенту, коли такий законопроект можуть розглянути і ухвалити.
Голова підкомітету в листі наголошує: «Тепер життя 44 000 людей у Ваших руках. Саме таку кількість українців може бути врятовано цього року за простої та логічної умови виконання доручення Президента...». Автор відкритого листа звертається з вимогою та проханням невідкладно відреагувати на потреби хворих, урятувавши їх життя простим виконанням своїх обов’язків, і ще раз застерігає, що Україна на порозі критичної межі, перетнувши яку епідемію небезпечних інфекцій зупинити буде неможливо.