Новаторський метод видалення жовчного міхура запатентували завідувач центру лапароскопічних малоінвазивних хірургічних втручань Рівненської обласної клінічної лікарні, головний хірург області, доктор медичних наук, професор Юрій Семенюк та його учень кандидат медичних наук Анатолій Федорук.
Рівненські винахідники запевняють, що авторська технологія краща для пацієнта й особливо актуальна при гострих формах захворювань. Ефективність нового методу вже підтверджена п’ятьма тисячами операцій у центрі лапароскопічних малоінвазивних хірургічних втручань. Тож винахід рівненських хірургів уже почали практикувати колеги з Києва та Харкова. Для медиків він зручніший, ніж американський, а для пацієнтів безпечніший. Тож незабаром запатентований рівненськими медиками новаторський метод (український спосіб лапараскопічної холецистектомії) презентують світовому загалу під час міжнародного форуму у Відні.
— Розкрити свій професійний потенціал і вдосконалювати технології вдається завдяки сучасному обладнанню. Його у наш центр закупили за кошти цільової субвенції з держказни. Така бюджетна підтримка дозволяє модернізувати медичну галузь Рівненщини та підвищувати рівень обслуговування пацієнтів, — каже заслужений лікар України, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Рівненської обласної ради Юрій Семенюк.
Своїм досвідом медики центру лапароскопічних малоінвазивних хірургічних втручань Рівненської обласної клінічної лікарні діляться з колегами завдяки телемедицині, а також у такий спосіб консультуються із закордонними фахівцями під час складних клінічних випадків. Загалом щорічно в центрі оперують більше тисячі пацієнтів. А це європейський стандарт. Сам же один із співавторів нового методу Юрій Семенюк (на знімку) працює хірургом сорок років, на його рахунку близько десяти тисяч операцій.
Фото автора.