Єдине «золото» на чемпіонаті Європи-2013 з боксу в Мінську у ваговій категорії до 60 кг завоював херсонець Павло Іщенко. Його шлях до заслуженого тріумфу був важким, але переконливим. Український боксер переміг по черзі: литовця Гітіса Вайкуса, шотландця Чарльза Флінна, росіянина Дмитра Полянського.

У надзвичайно напруженому фінальному поєдинку проти господаря рингу, білоруського боксера Вазгена Сафарянца, наш Павло продемонстрував справжній характер та волю до перемоги. У стартовому раунді йому вдавалося проводити гострі випади, які закінчувалися то лівим, то правим боковим із середньої дистанції. Білорус, у свою чергу, намагався будь-що збільшити дистанцію і вже по максимуму використовувати довжину рук.

У другому раунді картинка поєдинку особливо не змінилася, проте значно більше агресії та наступальних дій додав наш боксер. Павло активно пресингував суперника та з кожним вдалим моментом робив влучні комбінаційні атаки. І третій раунд українець провів на рівні і втримав переможний результат — 29:28, 29:28 та 28:28.

Павлові Іщенку 21 рік, він народився у Петропавловську-Камчатському (Росія). Боксом захопився завдяки батьку — тренеру з цього виду спорту. Коли хлопчику виповнилося дев’ять років, його родина переїхала до Херсона, Олег Ющенко відкрив боксерську секцію, орендувавши невеличкий спортивний зал у приміщенні дитячого садка та облаштувавши його власноруч.

Юний боксер тренувався у складних умовах, виникали постійні проблеми через брак коштів. Під час виїзних змагань фінансів вистачало лише на його харчування та проживання у найдешевших апартаментах, де батькові спортсмена доводилося спати на підлозі.

Перший серйозний спортивний успіх прийшов до Іщенка-молодшого 2007 року, коли він став бронзовим призером чемпіонату світу серед кадетів. А рік потому український боксер переміг на чемпіонаті Європи серед юнаків. 2011-го Іщенко став чемпіоном України.

Минулий рік був відзначений для молодого боксера багатьма яскравими подіями. На турнірі в турецькому місті Трабзоні, де розігрувалися ліцензії на Олімпіаду в Лондоні, херсонець став переможцем, здолавши на шляху до першого місця бронзового призера Ігор у Пекіні В’ячеслава Гожана з Молдови. Отже, 20-річний українець здобув олімпійську ліцензію у ваговій категорії до 56 кг. Однак виступ у столиці Великої Британії для Іщенка був надто швидкоплинним. Уже в першому поєдинку він поступився американському боксеру Джозефу Діасу — 9:19.

Павло Іщенко — випускник херсонської загальноосвітньої єврейської середньої школи «Хабад». Він — один із найактивніших членів руху на захист тварин та довкілля. Має намір, як благочинний проект, відкрити студію звукозапису, де талановиті музиканти зможуть безплатно робити записи своїх творів. Сам захоплюється грою на барабанах. Після закінчення херсонського училища фізичної культури вступив до юридичної академії України імені Ярослава Мудрого у Харкові.

Стопами старшого брата йде ще один представник родини Іщенків — старшокласник Мирослав, чемпіон України серед юніорів. Батько готує ще одного класного спортсмена.

 

Фото www.jewishkherson.com.