Зміни до бюджету, медична реформа, кадрові питання, інвестиційні проекти були в центрі уваги на засіданні Комітету з економічних реформ під головуванням Президента України Віктора Януковича за участі Голови Верховної Ради Володимира Рибака.

Глава держави наголосив, що вимагає від уряду доопрацювати закон про заклади охорони здоров’я, який регулюватиме правові відносини в медичній сфері. «Ми маємо, не гаючи часу, відпрацювати перехід від утримання лікарень, а точніше, віртуальних ліжко-місць, до оплати медичних послуг, запровадження договірних відносин, що потребує нового правового регулювання. Його ключовий елемент — закон про заклади охорони здоров’я, який визначить, як і ким надаватиметься якісна медична допомога, як фінансуватиметься, забезпечуватиметься якість лікування. Тому я чекаю від уряду, коли буде завершено цей документ», — сказав глава держави під час засідання.

Водночас В. Янукович вимагає від урядовців виконання зобов’язань щодо придбання машин «швидкої допомоги» для регіонів.

Крім того, Президент України сподівається на перегляд показників державного бюджету на 2013 рік за результатами першого півріччя. «Я хотів би, щоб по першому півріччю ми все-таки розглянули бюджет на друге півріччя і внесли відповідні корективи, бажано у бік збільшення. Це таке побажання», — сказав Віктор Янукович.

А центральним органам виконавчої влади гарант Конституції порадив узгоджувати кадрові призначення в регіони з місцевими керівниками.

«Практика призначення фахівців у регіони без узгодження з регіонами вже в минулому. До мене багато хто з вас звертався зробити ексклюзивні умови, призначати без регіонів. Такого не буде. Всі будуть погоджувати з регіонами», — сказав Віктор Янукович. На переконання Президента, місцева влада краще знає, які фахівці їй необхідні, хоча міністерства повинні виконувати свої функції і також нести відповідальність.

Віктор Янукович також акцентував увагу на роботі Державного фонду регіонального розвитку, який, за його словами, має запрацювати на повну потужність у 2014 році. А для цього, як повідомляє прес-служба Президента, для регіонів потрібно виділяти набагато більше коштів, щоб забезпечити нормальне, якісне життя людей. Отже, додав глава держави, уряд повинен активніше працювати над запуском 800 інвестиційних проектів з розвитку регіонів.

«Я звертаюся до всього економічного блоку і Першого віце-прем’єр-міністра — 800 проектів, які ви обіцяли до кінця першого півріччя, я хотів би побачити, як вони почнуть працювати. Ще у вас є час, небагато часу, але ще є», — сказав Віктор Янукович.

 Глава держави також наголосив на важливості створення нових робочих місць, що можливо за умови якнайшвидшої імплементації закону про зайнятість.

ЦИТАТА

Президент України Віктор Янукович:

 

«У зв’язку з прийняттям закону про зайнятість вже спостерігається певна динаміка: чисельність безробітних за березень поточного року скоротилася майже на 18 тисяч осіб, за квітень — ще на 37 тисяч. За цими тисячами стоять родини. Боротьбу треба вести за кожне робоче місце».