Учора в сесійній залі Верховної Ради відбулися парламентські слухання на тему «Стан дотримання прав людини» (на знімку). Ініціатором проведення слухань, у яких взяли участь, окрім народних депутатів, представники уряду, виконавчих органів влади, правозахисних та інших громадських організацій, науковці, експерти, виступив Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Відкриваючи слухання, Голова Верховної Ради Володимир Рибак наголосив, що права людини — це ті високі ідеали добра, гуманізму, справедливості, до яких прагне кожна цивілізована країна. Прагне до них і наша держава, як одна з держав—засновниць ООН. Впроваджуючи демократичні цінності, наша держава вступила до Ради Європи, а на даному етапі активно реалізує політику інтеграції до європейського співтовариства. Україна ратифікувала більшість міжнародних угод, відзначив В. Рибак, і активно реалізує їх у національному законодавстві. За його словами, важливо простежити, як виконуються закони та забезпечуються права людини на практиці. Не посипати попелом голови, бо нам є чим пишатися, хоча є речі, за які нам соромно. «Ніколи жодна влада без громадянського суспільства, без ЗМІ, без спільних зусиль усіх інститутів суспільства не досягне помітних результатів у сфері прав людини, — сказав В. Рибак. — Лише завдяки спільним зусиллям влади, громадських і правозахисних організацій ми зможемо наближатися до міжнародних стандартів у забезпеченні прав людини і у законодавчому, і в практичному рівні. Глава парламенту наголосив, що найголовнішим інструментом захисту прав людини є суди, тому необхідно провести реформування судової системи, забезпечити її ресурсами, а в багатьох випадках потрібна просто увага чиновника до простої людини.

За словами В. Рибака, до Верховної Ради торік надійшло майже 87 тисяч звернень громадян, у яких люди найбільше скаржаться на посадових осіб, на зловживання службовим становищем, бездіяльність.

Доповідач — міністр юстиції Олександр Лавринович — у своєму виступі зауважив, що немає жодної сфери життя, яка б не зачіпала права людини. За його словами, однією з найгостріших проблем залишається виконання судових рішень. Минулого року парламент ухвалив розроблений Мін’юстом закон про гарантії виконання судових рішень, однак багато проблем залишаються невирішеними. За даними Мін’юсту, лише 30 відсотків судових рішень виконуються. Досить повільно розв’язуються проблеми у системі виконання покарань. Однак, за словами міністра, є і позитивні зрушення: завдяки введенню в дію нового Кримінального процесуального кодексу скоротилася на 12 759 осіб кількість осіб, які утримуються у слідчих ізоляторах. Якщо до прийняття нового КПК щомісяця до СІЗО відправляли близько 4 тисяч заарештованих, то нині близько 900.

У проекті рекомендацій учасники парламентських слухань радять Верховній Раді прискорити розгляд та прийняття законів «Про пробацію», про внесення змін до статті 5 Закону «Про судовий збір» щодо звільнення від сплати судового збору органів державної виконавчої служби, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, а також щодо виконання судових рішень. Щороку передбачати в державному бюджеті України на відповідний рік кошти для належного фінансування утримання засуджених осіб та осіб, щодо яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а також для забезпечення зазначеної категорії осіб достатньою медичною допомогою та лікуванням. А Кабінету Міністрів — підвищити якість надання та доступності безоплатної правової допомоги, розробити та подати до парламенту законопроекти про вдосконалення виборчого законодавства з урахуванням рекомендації Місії спостереження за виборами ОБСЄ, про свободу мирних зібрань.

Докладніше про парламентські слухання читайте в наступному числі «Голосу України».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.