Учора Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Грецької Республіки в Україні Георгіосом Георгунтзосом.
Сторони обговорили низку питань двосторонньої україно-грецької співпраці, наголосивши на важливості активізації міжпарламентського та торговельно-економічного співробітництва.
Голова Верховної Ради подякував пану послу, який завершує свою дипломатичну місію в Україні, за «самовіддану роботу в царині розбудови україно-грецьких взаємин», зазначивши, що його «великий професійний досвід і талант дипломата сприяли розвитку політичного діалогу сторін, економічної та гуманітарної співпраці протягом усієї його каденції в Україні».
В. Рибак (на знімку ліворуч) підкреслив, що Греція є особливою країною для України, беручи до уваги історичні, духовні, культурні, економічні зв’язки, які об’єднують обидва народи, та, зокрема, проживання в Україні численної грецької меншини, а в Греції — значної української громади.
Глава парламенту відзначив значну активізацію політичного діалогу між нашими державами протягом двох останніх років та висловив упевненість, що державний візит Президента Грецької Республіки Каролоса Папуліаса  в Україну надасть потужного поштовху взаємовигідному співробітництву між країнами.
Він також наголосив на важливості подальшої активізації парламентської складової двосторонніх взаємин, зокрема взаємодії міжпарламентських груп дружби, що є необхідною частиною міжпарламентського співробітництва. «У нас є реальна потреба в обміні досвідом щодо модернізації виборчого законодавства, проведення конституційної реформи тощо, — сказав Голова Верховної Ради. — Також перспективним напрямом міжпарламентського співробітництва є вивчення досвіду законодавчої роботи Греції, зокрема в контексті відносин з ЄС».
У цьому контексті В. Рибак запевнив, що український парламент готовий надати необхідне сприяння для розширення взаємодії з представниками грецького парламентського комітету у справах Євросоюзу. Нині в українському парламенті триває процес створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Грецькою Республікою, на входження до якої подали заяви 17 народних депутатів України.
Зачіпаючи питання торговельно-економічного співробітництва, В. Рибак зазначив, що Україна підтримує зусилля грецького уряду, спрямовані на подолання фінансово-економічної кризи шляхом проведення безкомпромісних реформ. «Як представники дружньої держави, в якій, як і в Греції, відбувається реформування всіх сфер життєдіяльності, ми розуміємо, що такі перетворення сприймаються досить непросто і всередині країни, і за її межами», — наголосив він.
Серед важливих пріоритетів роботи Верховної Ради України В. Рибак назвав прискорення інституційних перетворень, що передбачає відновлення довіри громадян до фінансової сфери, оздоровлення банківської системи, забезпечення реформи аграрного сектору. Він також зауважив, що в умовах складної фінансово-економічної ситуації в світі залишилась незмінною позитивна тенденція збільшення товарообігу між нашими країнами.
Голова українського парламенту заявив, що пріоритетом зовнішньої політики України є європейська інтеграція. «Укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом буде найкращим стимулом для нашої держави з точки зору подальшого здійснення широкомасштабних реформ, посилення демократичного розвитку та верховенства права», — підкреслив він, зазначивши, що у цьому зв’язку здійснюється робота щодо вдосконалення виборчого законодавства та системи правосуддя, а також активізації процесу реформ відповідно до Порядку денного асоціації Україна—ЄС.
Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Грецької Республіки в Україні Георгіос Георгунтзос (на знімку праворуч) наголосив, що Греція завжди підтримувала Україну в її євроінтеграційних устремліннях, та висловив сподівання, що в листопаді поточного року буде укладено в Вільнюсі Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом.
Керівник українського парламенту передав запрошення Голові Парламенту Грецької Республіки Вангелосу Меймаракісу відвідати Україну з офіційним візитом, який, на його переконання, має стати новим імпульсом для розвитку міжпарламентської взаємодії.
 
Прес-служба  Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.