Тернопільський державний медичний університет імені Івана Горбачевського представив на здобуття Державної премії в галузі науки і техніки фундаментальну працю: «Інноваційні технології хірургічного лікування гострих шлунково-кишкових кровотеч». Колектив авторів очолив член-кореспондент НАМН України, ректор Тернопільського державного медичного університету, професор кафедри хірургії №1 університету Леонід Ковальчук. Серед авторів — провідні хірурги-науковці з Києва, Львова, Тернополя, Запоріжжя, Вінниці, Одеси, Чернівців. Громадські слухання з цього приводу відбулися в Інституті загальної та невідкладної хірургії Національної академії медичних наук (м. Харків).

Умілі руки плюс сучасні методи

Застосування інноваційних технологій у лікуванні майже 50 тисяч пацієнтів із гострими шлунково-кишковими кровотечами у спеціалізованих центрах Києва, Тернополя, Львова, Вінниці, Чернівців, Одеси, Запоріжжя сприяло зниженню ранніх рецидивів кровотеч у 2,3 разу, екстрених і термінових операційних втручань відповідно в 1,5 і 3,3 разу, зниженню кількості операційних втручань на висоті кровотечі на 27,5 відсотка і на висоті рецидиву кровотечі на 25,4, збільшенню у 2,1 разу органозберігаючих і у 2,2 разу органощадних операцій. Загальна летальність при виразкових гастродуоденальних кровотечах знизилася у 2,8 разу, післяопераційна — у 4,2 разу, загальна летальність при гострих шлунково-кишкових кровотечах — у 2,2 разу. З тринадцяти до п’яти діб зменшилася тривалість перебування хворих у стаціонарі, прямі витрати на лікування знизилися більш як удвічі, коефіцієнти якості життя після органозберігаючих операцій зросли на 78,2 відсотка, після органощадних — на 72,3. Основні положення з представленої роботи увійшли до протоколів надання хірургічної допомоги пацієнтам із гострими шлунково-кишковими кровотечами, затвердженими МОЗ України.

Обговорення колективної праці хірургів відбулося в багатолюдній залі харківського Інституту загальної та невідкладної хірургії НАМН України. Директор цього авторитетного медичного закладу, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки й техніки, лауреат Державної премії України Валерій Бойко закликав колег висловитися з приводу застосування інноваційних технологій при хірургічному лікуванні гострих шлунково-кишкових кровотеч. Представив колективну працю професор кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Євген Шепетько. Він зумів зацікавити аудиторію новизною розробок, детально відповів на запитання провідних хірургів цього закладу. А вони на проблематиці знаються, бо також займаються кровотечами з часу заснування інституту в 1981 році. Професори Юрій Авдосьєв, Ігор Криворотько, Сергій Сушков, Віталій Логачов, Олександр Тищенко, які взяли участь в обговоренні, одноголосно підтримали висунення колективної праці на здобуття Державної премії. Вони, зокрема, зазначили, що виконано неймовірну роботу, яка відкриває великі перспективи у лікуванні шлунково-кишкових кровотеч не лише у провідних клініках, а й в обласних, районних лікарнях.

Єдиною командою на спільний результат

Не менш важливо почути думку самих розробників цієї тематики.

— Вперше в Україні розроблено та широко впроваджено у медичну практику новітні інноваційні технології діагностики, профілактики і лікування хворих з гострими шлунково-кишковими кровотечами, — розповідає Леонід Ковальчук. — Це електрохірургічні міні-інвазивні ендоскопічні і лапароскопічні втручання із зупинки і профілактики рецидиву кровотеч у поєднанні з використанням сучасних інгібіторів протонної помпи; модифіковані і модернізовані пілороантрумзерігаючі операції, що базуються на оцінці швидкості кровотечі, імуноморфологічних та морфометричних змінах слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки; активно-індивідуалізована тактика при гострих виразкових шлунково-кишкових кровотечах та її алгоритми; методи селективної емболізації при кровотечах із стравохідних флебоктазій та деякі інші принципово нові методи і способи операцій тощо.

Леонідові Якимовичу вдалося сформувати команду з представників різних міст і націлити її на кінцевий результат. Зрештою, і сам був прикладом у цьому: він — автор оригінальних обґрунтованих методів оперативного лікування хворих з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, науковий керівник міжкафедральних науково-дослідних робіт з цієї тематики. До представленої роботи включено 24 його публікації та 7 патентів на винахід. Під його керівництвом захищено 3 докторські і 3 кандидатські дисертації з цієї тематики.

Давно працює над нею і професор, завідувач кафедри хірургії №1 Тернопільського державного медуніверситету Ігор Дзюбановський. Віртуозний хірург присвятив свою наукову діяльність вивченню особливостей діагностики та хірургічного лікування ускладнених форм виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Зокрема, він розробив протоколи і стандарти діагностики та лікування основних хірургічних захворювань органів черевної порожнини. До представленої на здобуття премії роботи увійшло 45 публікацій і 6 патентів на винаходи Ігоря Дзюбановського, під його керівництвом захищено 5 кандидатських дисертацій за тематикою. В активі професора — превентивні оперативні втручання, спрямовані на випередження рецидивів кровотеч, широке застосування апаратних методів: ультразвукового скальпеля, електрозварювання тощо.

— Ми навіть отримали гранти на розробку і впровадження своїх інноваційних методів, це — вперше у світі, більше таких розробок немає, — каже Ігор Якович.

— Протягом останніх п’ятнадцяти років, — доповнює колег професор Євген Шепетько, — оперативна активність знизилася. Застосування сучасних методів і технологій ендоскопічного гемостазу дає змогу уникнути таких операцій на висоті кровотеч, спрогнозувати з математичною точністю ризик рецидивів. Загалом летальність при шлунково-кишкових кровотечах зменшилася учетверо. Наші розробки були в центрі уваги не лише всеукраїнських форумів.

На думку Євгена Миколайовича, треба відновити основні канони диспансерного нагляду над пацієнтами, які страждають на гастроентерологічні виразки. Тоді б не було у нас стільки запущених випадків, рецидивів. Важливо при цьому об’єднати зусилля гастроентерологів та хірургів, вести просвітницьку роботу серед населення. Дедалі частіше кровотечі і рецидиви спостерігаються не лише у тих, кому за 60, а й у молоді віком до 30 років.

Володимир Нікішаєв, доктор медичних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділення ендоскопічної діагностики та малоінвазивної хірургії Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги:

— Важливо те, що завдяки застосуванню нових методів показники у державі з хірургічної активності, післяопераційної і загальної летальності внаслідок шлунково-кишкових кровотеч знизилися до таких цифр, що Україна може не відставати від європейських країн, а деякі навіть випереджати у позитивній динаміці.

Це підтверджує те, що українська медична наука, попри низку несприятливих факторів, може працювати на рівні світових стандартів.

 

Тернопіль — Харків.

Фото автора.

Факт

Розробки українських науковців-медиків викликали жвавий інтерес на міжнародних конгресах у Росії, Польщі, Італії, Іспанії, Угорщині, Данії, Японії, Швеції, Португалії, Білорусі та інших країнах. Отримано 11 дипломів міжнародних виставок, гранти на конкурсах у Празі й Сеулі. Опубліковано 491 наукову роботу, захищено 91 патент на винаходи.

Це підтверджує пріоритетність та ефективність розроблених інноваційних технологій.

Довідково

Це результат майже тридцятилітньої роботи над розв’язанням надзвичайно актуальної не лише для України, а й для світової медицини проблеми. Скажімо, у США щороку госпіталізують 300 тисяч пацієнтів з гострими шлунково-кишковими кровотечами. На їх лікування витрачають понад два мільярди доларів. За даними центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України, зростає кількість таких хворих і в Україні.

Думка фахівця

Ці та інші факти дали підстави головному хірургу МОЗ, академіку НАМН України Петру Фоміну належно оцінити роботу колег: «Вона засвідчує високий рівень медичної науки в Україні». 

 

Під час громадських слухань у Харкові. Роботу презентує професор Євген Шепетько. У президії — директор Інституту загальної та невідкладної хірургії Валерій Бойко та вчений секретар Олена Пастернак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Леонід Ковальчук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ігор Дзюбановський. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Володимир Нікішаєв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Євген Шепетько.